Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a világ legmagasabb szobra

2018. október 31., szerda 10:00

Öt évvel ezelőtt kezdték el, de 2018 októberének végére el is készült a világ legmagasabb szobra: a 182 méter magas, Sardar Vallabhbhai Patel politikus tiszteletére felhúzott emlékmű kétszer akkora, mint a Szabadság-szobor New Yorkban, talapzattal együtt. Talapzat nélkül öt Szabadság-szobor kellene, hogy magasabb legyen Patelnél.

Az indiai szobrot a 93 éves Ram V. Sutar tervezte. Gudzsarát állam helyi törzsei hevesen tiltakoztak az emlékmű miatt, egyrészt mert tönkretették a környező természetet, másrészt pedig mert nagyjából 400 millió dollárba került az egész projekt, írja a New York Times.

Eddig a 128 méter magas kínai Buddha-szobor tartotta a csúcsot, de Indiában már tervezeik a Chhatrapati Shivaji Maharadzs-emlékművet, ami a tervek szerint 212 méter magas lesz, és 2021-re készül el.

Sardar (ez hindiül egyszerűen főnököt jelent) jelentős szerepet játszott India függetlenségi harcában és egységesülésében. Gandhi alatt miniszterelnök-helyettes volt, de eközben sokszor szembekerült a a Gandhi–Nehru-féle uralkodó politikai klientúrával.

Rovatok