Index Vakbarát Hírportál

Hallottak már az igazi Indiana Jonesról? Épp megtalált egy 1500 éves mozaikot

2018. november 18., vasárnap 16:17

Arthur Brand holland műkincsnyomozó megtalált egy Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű 6. századi mozaikot egy monacói lakásban. Az alkotást pénteken átadta Ciprus hágai nagykövetségének – írja az MTI.

Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el a Lythrangomi faluban álló Panayia Kanakaria templomból. A holland műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik „jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede” – mondta el Brand az AFP hírügynökségnek.

„Megdöbbentek, amikor meghallották, hogy felbecsülhetetlen értékű alkotás van a birtokukban, melyet a török megszállás után csempésztek ki bűnözők Ciprusról” – tette hozzá a holland nyomozó, aki a mozaik megtalálását élete egyik legcsodálatosabb pillanatának nevezte.

Brandot akkor kezdték a műkincsek Indiana Jonesának nevezni, amikor 2015-ben rátalált Hitler lovaira, vagyis azokra a bronzból készült életnagyságú lószobrokra, amelyek egykor a náci diktátor berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről.

Rovatok