Index Vakbarát Hírportál

Kiemelt projekt lett az Andrássy Emlékmúzeum is

2018. december 27., csütörtök 15:01

A Magyar Közlöny december 21-én megjelent számából derül ki, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette az Andrássy Emlékmúzeum létrehozását. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb állami projekteknél immár szokásos módon minden hatósági engedélyeztetés gyorsított ügymenetben zajlik, és nem kell kikérni a tervtanács véleményét, valamint településképi véleményezési eljárást sem kell lefolytatni.

Az Andrássy Emlékmúzeum terve idén márciusban bukkant fel először. Akkor kormányhatározat született arról, hogy az Andrássy grófi család hagyatéka "olyan kulturális és nemzeti értéket képvisel", amit a jövő nemzedékkel is meg kell ismertetni, ezért aztán a Magyar nemzeti Múzeum filiájaként emlékmúzeumot hoznak létre a Bem rakpart 6. szám alatti egykori Andrássy-palotában.

Ezt a hatalmas neoreneszánsz épületet a rakpart és a Fő utca között Andrássy Gyula egykori miniszterelnök, a Monarchia külügyminisztere építette 1878-80-ban. A háború előtt híres volt nemzetközi rangú műgyűjteményéről (elvitték az oroszok) és Rippl-Rónai József tervezte belső dekorációjáról (megsemmisült). Jelenleg a Budavári Művelődési Központ működik benne.

A múzeum létrehozása érdekében az állam legfeljebb 1 milliárd forintért megveszi a palotát a jelenlegi tulajdonos I. kerületi önkormányzattól. 800 milliót költenének a felújításra, ami egy tisztességes rekonstrukcióhoz nagyon kevés, inkább csak tisztasági festésnek tűnik, hacsak nem a kezdőösszege egy több ütemből álló beruházásnak. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen gyűjteményt akarnának itt bemutatni, és honnan szednék össze a tárgyakat.

A projekthez hozzátartozik, hogy a kerületi művelődési háznak is kell egy új otthon a palota helyett, ezért az állam 900 millió forintért felújítja a Krisztina tér 1. számú épületet. Ez valaha a Budai Polgári Kaszinó palotácskája volt, aztán a háborúban teljesen tönkrement, és leegyszerűsítve kerületi pártház, a rendszerváltás után pedig MSZP-iroda lett. A mérete egyébként ezt a sarokházat alkalmasabbá teszi a művelődési ház fenntartható működtetésére egy alig 25 ezer fős kerületben a hatalmas rakparti palotánál.

Az egész projekt tehát egyelőre 2,7 milliárdnál tart, de tekintettel a felújítási keret alultervezettségére, ez még bőven emelkedhet. A megvalósítás még odább van: a Budavári Művelődési Központnak csak 2020 végére kell teljesen kiürítenie a palotát.

Rovatok