Index Vakbarát Hírportál

Azopan néven indult a romániai Fortepan

2019. január 17., csütörtök 13:26

Másfél évnyi előkészítés után elindult az Azopan Fotóarchívum, közölte Szőcs Edgár, az egyik alapító. A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül, melyhez bárki hozzájárulhat a saját fotóival, amennyiben a kurátorok úgy ítélik meg, hogy a nagyközönség számára is érdekes lehet.

Az Azopan név arra a fekete-fehér fotófilmre utal, amelyet a marosvásárhelyi Azomureș gyártott, és ami az 1990-es évek végéig a legelterjedtebb volt Romániában, írja a Transindex. De a névválasztással nemcsak az Azopan előtt szerettek volna tisztelegni, hanem a magyarországi Fortepan előtt is, amelynek gyakorlatilag átveszik a modelljét. 

"Jó együttműködésünk van a Magyarországi Fortepan archívummal, engedélyt kaptunk tőlük, hogy az Erdélyben, illetve Romániában készült fotóikat átvegyük, ami nagyjából 2000 fotót jelent. Az adatbázisaink össze vannak kapcsolva, és ha valami felkerül a Fortepan archívumában, amit romániaiként kategorizáltak, akkor az átkerül a mi adatbázisunkba is. Természetesen ez egy oda-vissza kapcsolat lesz, csak egyelőre a mi adatbázisunk még fejlesztés alatt áll, de mi is a rendelkezésükre bocsátjuk majd azokat a képeket, amelyek számukra érdekesek lehetnek" - nyilatkozta Szőcs Edgár.

Az archívum körülbelül 7000 képpel indul, a fotók többsége egyelőre erdélyi témájú, hiszen az alapítók is erdélyi magyarok, de terveik szerint a gyűjtés nem korlátozódna csak Erdély területére, hanem romániai országos, három nyelven elérhető adatbázis jönne létre. Szőcs Edgár tavaly január elején indította el a Facebookon a Régi fotók Erdélyből  csoportot, amelynek jelenleg már több mint 7800 tagja van.

Dragomán György író felajánlásának köszönhetően három dedikált könyvet - Fehér király, Máglya és Rendszerújra - is kisorsolnak azok között, akik január 23. éjfélig lájkolják az archívum Facebook oldalát.

Az Azopan mintáját jelentő Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve évek óta mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból. 

(Borítókép: Esküvő 1954-ben. Fotó: Szőcs Tamás / azopan.ro) 

Rovatok