Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárdért vásárolt vissza egy Munkácsy-képet az MNB

2019. január 18., péntek 13:56

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kereken 500 millió forintot adott Munkácsy Mihály Poros út I. című festményéért, szúrta ki a 24.hu egy EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményben.

Az 1874-es képet egy svájci magánszemély, a genfi címre bejelentett Antoine Pierre Guth adta el az MNB-nek. A szerződést tavaly december 21-én, a karácsonyt megelőző pénteken, írták alá. A kép letétként a Magyar Nemzeti Galériába kerül, ahol jelenleg is látható az állandó kiállításon egy későbbi változata, a Poros út II. 1883-ból. A két festmény készítése között eltelt tíz évben Munkácsy festői stílusa sokat változott, így érdekes lesz, ha a műalkotások, ahogy tervezik, egymás mellé kerülnek. Ezzel ráadásul egy olyan állapot áll vissza, amit a galéria látogatói évtizedekig élvezhettek: 1960 és 2002 között a Poros út I. is szerepelt a múzeum állandó kiállításán.

A Poros út I. fordulatos történetéről itt lehet részletesen olvasni; 1944-ig Vida Jenő, a két háború közötti időszak egyik legjelentősebb műgyűjtője tulajdona volt. Vidát a holokauszt idején Auschwitzba hurcolták, ott is halt meg. A Szépművészeti Múzeumnak pont egy kiállításra kölcsönadott alkotás évtizedekig az intézményben maradt, gyakran szerepelt tárlatokon párjával, de 2002-ben Vida örökösei visszaigényelték. A festményt azonban nem tartották meg, 2003-ban a Mű-Terem Galéria aukcióján 220 millió forintért cserélt gazdát, ez annak idején és még sokáig aukciós rekordnak számított. Mindez azt is mutatja, hogy bár a félmilliárdos mostani ár meglepően magas, nem tűnik irreálisnak ahhoz képest, hogy közben 16 év telt el.

A nagyközönség szeme elől a magántulajdonban töltött időben sem tűnt el teljesen, felbukkant időszaki tárlatokon 2005-ben és 2006-ban, 2009-ben a Kogart Házban, sorsa azonban a köztulajdonba kerüléssel rendeződik el véglegesen.

Az MNB 2014 elején indította el műkincsvásárlási projektjét, az Értéktár programot, amelynek célja, hogy nagy értékű, magyar vonatkozású műalkotásokkal gazdagítsa a hazai közgyűjteményeket.

A programra a bank igazgatósága még 2015-ben 100 millió eurós, 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig. Az Értéktár Program keretében került az MNB-hez Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (1,6 milliárd forint), Orbán Dezső A nagy akt (65 millió forint), Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony (42 millió forint) és Vaszary János Kereszténység (40 millió forint) című alkotása, valamint egy a XVI–XVII. században Erdélyben vert ezüsttallérokból álló érmegyűjtemény (1,1 milliárd forint).

December az Index is beszámolt róla, hogy az MNB 181,5 millió forintért vásárolt meg tizennégy Vajda Lajos-képet a program keretében, amelyek ugyancsak a Magyar Nemzeti Galériába kerülnek letétbe.

Rovatok