Index Vakbarát Hírportál

Tarlós István dönt a főváros színházainak tao-támogatásáról

2019. január 28., hétfő 14:00

A kormány és a főváros megállapodott, a tao-rendszer átalakításával az eddigi támogatásnál valamivel nagyobb, 3,5 milliárd forint fix összegű előadó-művészeti támogatást fog kapni a 11 budapesti fenntartású színház. A keretet a kormány a főpolgármester javaslata alapján osztja fel – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely közölte: politikai megállapodás jött létre a főváros és a kormány között. A színházaktól (és más előadó-művészeti szervezetektől) egy tollvonással, a szakmával való egyeztetés teljes hiányával elvont kultúr-tao helyett a fővárosi színházak között fix összeget fog kiosztani a kormány, de a keret felhasználásáról a főpolgármester dönthet.

A főpolgármester hivatal közleménye emlékeztet: a 2017-ben a befogadott tao-támogatás a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő 11 színház esetében összesen nagyjából 2,6 milliárd, a 2018-as összeg pedig körülbelül 3,3 milliárd forint volt.

„Budapesten a tao megszüntetésével kapcsolatos kérdéseket rendeztük, megszüntettük a visszaéléseket, a színházak több támogatáshoz fognak jutni, világos, átlátható rendszerben” – jelentette ki Gulyás Gergely. Hogy mi ez az átlátható rendszer, és Tarlós milyen szempontok alapján fog dönteni a színházak támogatásának mértékéről, arra a közlemény nem tért ki. Kérdésünkkel megkerestük a főpolgármesteri hivatalt, ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

FRISSÍTÉS: A főpolgármesteri hivatal kérdéseinkre a következő választ juttatta el hozzánk: „A főpolgármester úr a főpolgármester-helyettes asszonnyal együtt, a színházigazgatók véleménye kikérése mellett dönt.”

Tarlós István főpolgármester a Budapestinfón kijelentette: azért vállalta el a főpolgármester-jelölést, mert kötött a miniszterelnökkel egy megállapodást.

E megállapodás egyik lényeges pontja, hogy ezt a várost én vezethetem”

– közölte. „A tao-támogatások korábbi formájukban megszűntek, a fővárosi fenntartású színházaknál viszont a főváros hatásköre nem szűnhet meg. A 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, én addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes” – jelentette ki a főpolgármester, hozzátéve, hogy a keret kizárólag a főváros javaslata alapján osztható fel.

A sajtótájékoztatón Fekete Péter kulturális államtitkár is jelen volt. Elmondta: többek között az „alternatív teátrumokkal” is folyamatos tárgyalásokat folytatnak, utóbbiakat érintően szintén lesz egy keretösszeg, „akik valós szakmai munkát végeznek, meg fogják kapni a támogatásukat” – hangsúlyozta, de ő sem beszélt arról, mit ért szakmai munka alatt, szerinte ki nem végez a függetlenek között szakmai munkát, és ki vagy milyen szervezet hivatott erről dönteni.

Fekete a támogatás elosztásáról szólva hozzátette: az intézmények az Emmi honlapján két hét múlva megjelenő adatlapon nyújthatják be az igényüket, amelyeket újabb két héten belül feldolgoznak. A megítélt támogatás első egyharmadát az érintettek március végén megkaphatják, a szezon végén, júliusban a második egyharmadot, a harmadikat pedig szeptemberben folyósítják. „Ezzel megszűnik e színházak év végi őrülete, hogy fel tudják-e tölteni a taot, kiszámítható lesz a pénzösszeg, amit kapnak, nem kell jutalékot fizetni, biztonságos, kiszámítható rendszer lesz” – hangsúlyozta.

Tarlós István közölte: a fővárost illető 3,5 milliárdos összeg felosztásáról szóló javaslatot humán helyettesével fogják elkészíteni, a színházigazgatók véleménye alapján.

Hogy a kultúr-tao hirtelen megszüntetése mennyire sodorta nehéz helyzetbe a színházakat, arról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban:

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok