Index Vakbarát Hírportál

Államtitkár a kultúrharcról: akiknek félnivalójuk volt, azok egy picit megijedtek

2019. február 1., péntek 16:13

Többek között a kultúrharcról, Andy Vajnáról, és a Hunyadi-filmről is beszélt a "Pódiumbeszélgetések a Wesselényi szalonban" nevű esten Fekete Péter,  az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A rendezvényt múlt héten tartották, de most jelent meg róla az Atv.hu-n egy leirat.

Fekete a magyar filmgyártásról azt mondta, hogy boldogság számukra, hogy "egyik oldalról" hihetetlen sikereink vannak, de szeretnék, ha a filmgyártás rögzítene és bemutatna olyan máshol már elkészült produkciókat (azaz színházi előadásokat) is, amelyek a történelmi múltunkat erősítik.

"A médiánk, a televíziónk használja ezeket a filmeket, juttassa el azokhoz az emberekhez, akik még nem is tudják, hogy ilyen filmeket szeretnének nézni" - szólította fel a médiát az államtitkár, aki Vajnáról beszélve azt is elmondta, hogy vannak lyukak, amiket a filmbiztos által hagyott űrben nekik kell majd befoltozni.

Próbáljuk megőrizni azt az egyensúlyt, amit ő létrehozott!

 - mondta.

Fekete kitért a sokat támadott Hunyadi-filmre, Az utolsó bástyára is. Az államtitkár szerint sokféle történelmi filmre van szükség Magyarországon, és bízik benne, hogy a tervben lévő Hunyadi-film mellett el tud majd készülni egy olyan Hunyadi-sorozat, "amelyik talán másfajta szempontból másfajta olvasatban is bemutatja a Hunyadiak világát, hiszen nagyon nagy szükség van arra, hogy ezt a fajta példaképet a gyerekeink elé tárjuk."

Az államtitkár ezzel megerősítette, hogy Szász János Hunyadi-filmje annak ellenére elkészülhet, hogy a propagandamédia egy komplett Filmalap-ellenes kampányt indított annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. A Hunyadi-sorozat most bejelentett terve viszont ahhoz a decemberben - vagyis még Andy Vajna életében - megszavazott döntéshez kapcsolódhat, hogy a Magyar Nemzeti Filmalaptól függetlenül létrejött egy olyan elkülönített Televíziós Film Mecenatúra, amelynek feladata elsősorban a magyar történelmi múltat és kultúrát bemutató tévéfilmek készíttetése lesz.

"Jól belevágunk a lecsóba!" - indított nagy sóhajtással a kulturális államtitkár akkor, amikor a nyár óta folyó kultúrharcról kérdezték, és kifejtette, hogy szerinte Magyarországon ez a fogalom az egyensúly helyreállításáról szól. Az államtitkár úgy látja, hogy "akiknek félnivalójuk volt, azok egy picit megijedtek, hiszen valljuk be, van egy csomó olyan alkotó ember, alkotó közösség, akik valamilyen évtizedekkel korábban végrehajtott, akár még sikereken is alapuló előjogokat védtek meg maguknak. És őnekik van egy pici félnivalójuk, hogy ezeket az előjogokat nem tudják az idők végezetéig megtartani maguknak". Az államtitkár szerint esélyt kell adni azoknak, akik eddig nem kaptak elég lehetőséget, nem jutottak hozzá az alkotási forrásokhoz, nem kaptak elég megjelenési felületet:  "Tehát egy picit itt az ő idejük. A kultúrharc szerintem erről szól", jelentette ki, egy az egyben átvéve Szakács Árpád újságíró Magyar Időkben megjelent cikksorozatának (Kinek a kulturális diktatúrája?) narratíváját.

Fekete ugyanakkor azoknak is üzent, akik a kormánypárti oldalon a leghangosabban szorgalmazzák a kulturális térfoglalást: "Csak olyat dobjunk ki az ablakon, ami kidobni való. Ezt nem könnyű beállítani." Saját szerepét úgy jellemezte, mint aki egy kakashinta közepén áll, és próbál az egyik oldalon olyan embereket felsegíteni rá, akiknek egy kicsit alá kell nyúlni, a másikon viszont "nagyon kell vigyázni, hogy kit lökünk le erről a kakashintáról". Arra is utalt, hogy sokan a hintát kicsinek érzik, de szerinte a hinta nagysága megnövelhető, és akkor majd többen elférnek rajta.

Az estet vezető Bajkai István fideszes képviselő mindehhez azt tette hozzá, hogy "Eljött az ideje annak, hogy a valódi értékeket ismerjük el!"

Az esemény teljes videófelvétele megtalálható a Youtube-on:

Rovatok