Index Vakbarát Hírportál

2,1 milliárd forintos festménnyel gazdagodik a Szépművészeti

2019. február 19., kedd 12:36

Anthonis Van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése kormányzati támogatással valósult meg.

A 158 x 108 centiméteres festményt a Christie's aukciósház decemberi londoni árverésén vásárolták meg, de csak egy február 19-én megtartott sajtótájékoztatón közölték a hírt a nyilvánossággal. Kásler Miklós nemzetierőforrás-miniszter szerint „a világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre”. A kulturális területért felelős tárca vezetője hangúlyozta, hogy Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester.

"A fiatal hercegnő portréja a Stuartok Angliájában készült, egy olyan korban, mikor világtörténelmi változások következtek be, a magyarok például éppen a török és a szétszakítottság ellen vívták harcaikat" – emlékeztetett Kásler.

Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: az I. Károly angol király lányát ábrázoló, 1641-ben festett esküvői portré Van Dyck utolsó remekművei közé tartozik. Az egészalakos festmény a 9 éves hercegnő és 14 éves Orániai Vilmos házasságkötése alkalmából készült azzal a céllal, hogy elküldjék a holland királyi udvarba – mondta el.

Kiemelte, hogy Van Dyck alkotásának megszerzése „történelmi pillanat”, mivel ilyen kvalitású műtárgy ma már nagyon ritkán kerül a piacra, hiszen a régi mesterek hasonló minőséget képviselő alkotásait többnyire a világ vezető szépművészeti gyűjteményei őrzik. A portré hiánypótló: a flamand mesternek ebből az alkotóperiódusából eddig nem volt festmény a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében. Az alkotás az intézmény gyűjteményfejlesztési, szerzeményezési stratégiájához teljes mértékben illeszkedve egészíti ki a múzeum anyagát.

Stuart Mária Henrietta portréját keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt.

Baán László az MTI kérdésére elmondta: Van Dyck festménye a Szépművészeti Múzeum októberben nyíló, Rubens és a flamand barokk című kiállításában is helyet kap majd.

(Borítókép: A Szépművészeti Múzeum birtokába került Van Dyck-festmény a múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 19-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Rovatok