Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Norma a Twin Peaksből

2019. május 12., vasárnap 14:40

72 évesen rákban meghalt Peggy Lipton, a Twin Peaks-ben a pincérnő Norma Jenningst alakító színész- és énekesnő. Liptont 2004-ben diagnosztizálták vastagbélrákkal. Lányai, Rashida és Kidada Jones szombaton közölték halálhírét a Los Angeles Timesszal.

Lipton Golden Globe-díjat kapott és négy alkalommal Emmy-díjra is jelölték a The Mod Squad című sorozatban nyújtott játékáért. A szériában 1968 és 1973 között alakította a virággyermek Julie Barnes szerepét, amelynek révén a korszak egyik divatikonjává vált. Népszerűsége csúcsán, 1968-ban jelent meg a nevét viselő album, de Donovan dalait is énekelte, és az L. A. Is My Lady című Frank Sinatra-szám egyik szerzőjeként is szerepel.

Lányai születése után, hosszú szünet után tért vissza a képernyőre David Lynch Twin Peaks-sorozatában, amelyben Normát alakította. A sorozat nyomán készült filmekben és a legutóbbi felújításban is játszott. Liptont a közönség a filmvásznon legutóbb két éve, az Egy kutya négy élete című produkcióban láthatta. Korábban Kevin Costner A jövő hírnöke című filmjében szerepelt, és a nézők az Ütközések vagy az Alias című sorozatban is láthatták.

New Yorkban született, már 15 évesen modellként dolgozott, 19 éves korában pedig már olyan tévésorozatokban szerepelt, mint a Bewitched vagy a The Virginian. 1974-ben összeházasodott Quincy Jones zenész-producerrel, akitől két lánya született. 1986-ban azonban szétköltöztek, és 1990-ben el is váltak. Liptont szerelmi kapcsolat fűzte Paul McCartneyhoz, Sammy Davis Jr.-hoz és Elvis Presleyhez, és egy ideig Lou Adler zenei producerrel élt.

(MTI)

Rovatok