Index Vakbarát Hírportál

A San Franciscó-i opera lemondta a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo koncertjét

2019. augusztus 14., szerda 05:24

Az operaház közleményben jelentette be, hogy noha az operaénekes-igazgató elleni vádak szerint a szexuális zaklatás nem San Franciscóban történt, a dalszínház elkötelezett a szexuális zaklatások elleni szigorú politikája iránt, és elvárja a társulat minden tagjától, hogy szakmai viselkedésével eleget tegyen a legmagasabb szintű elvárásoknak.

Kedden egy másik operaház, a Los Angeles-i jelentette be, hogy külső tanácsadókat kér fel a sztár elleni vádak kivizsgálására, írja az MTI. Kedden egyébként a Philadelphiai Zenekar is visszavonta a 78 éves világhírű tenor, Domingo meghívását az évadnyitó koncertre.

Az AP amerikai hírügynökség kedden adott hírt arról, hogy nyolc énekesnő és egy balerina szexuális zaklatással vádolta meg Domingót, aki 2003 óta a Los Angeles-i operaház főigazgatója, korábban pedig művészeti tanácsadója is volt.

A cikk szerint Domingo évtizedeken keresztül visszaélt beosztásával, és a művésznőket szexuális viszonyra kényszerítette.

Aki nem állt kötélnek, arra a cikk szerint jelentéktelenebb szerepeket osztott, vagy el is vette tőlük a szerepeket. Az amerikai újságíróknak az ügyről beszámoló és névtelenséget kérő művészek elmondták: az esetek jó része még az 1980-as években történt. Az AP mindehhez hozzáfűzte: művészberkekben ismert volt, hogy Domingo szerette a női társaságot.

Az egyik nyilatkozó nő így fogalmazott: 

Egy munkaebédben semmi kivetnivaló nincs. Az, hogy valaki végig a kezedet fogja, fura, az, hogy a térdedet markolássza az asztal alatt, még furább. Mindig hozzám ért, és állandóan csókolgatott.

A botrány kirobbanásakor a Los Angeles-i opera közleményt tett közzé, amelyben hangsúlyozta: „Plácido Domingo három évtizede dinamikus alkotója a Los Angeles-i Operának és Los Angeles művészeti életének. Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük alkalmazottainknak és művészeinknek azt a szakmai környezetet, amelyben nyugodtan alkothatnak.” Az NPR amerikai közszolgálati rádiónak megküldött nyilatkozatában a kaliforniai operaház azt mondta még, hogy „hitünk szerint minden alkalmazottnak és művésznek joga van a tiszteletre és arra, hogy biztonságban érezhesse magát a munkahelyén”.

Plácido Domingo is reagált a vádakra, azokat rendkívül zavarba ejtőnek és pontatlanul megfogalmazottnak nevezte. Még annyit tett hozzá:

Mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom és viszonyom egyetértésen alapult.

A New York-i Metropolitan – ahol Domingo novemberben Puccini Pillangókisasszony című operájában lép fel – nyilatkozatában azt közölte: tudomásul veszik a szexuális zaklatásokról szóló híreket, de mindaddig nem döntenek a művész és az operaház együttműködéséről, amíg a vádakkal kapcsolatos vizsgálat be nem fejeződik.

Rovatok