Index Vakbarát Hírportál

Negyedmillió műtárgyát költözteti el Párizsból a Louvre

2019. október 7., hétfő 11:48

A Louvre gyűjteményének mintegy 250 ezer darabját költöztetik át Párizsból a múzeum új, kedden megnyíló raktárába és megőrzési központjába, írja az MTI. A fővárostól 200 kilométerre fekvő Liévinben létesült intézmény nem lesz látogatható, csak a kurátorok és a kutatók számára lesz nyitva.

A Roger Stirk Harbours brit tervezőiroda tervei alapján készült épület nagy része egy ideig még üresen marad, a Louvre mintegy negyedmillió műtárgyát 2023-ra költöztetik át. Elsőként a legnehezebb darabok érkeznek: október végén szállítják át a történeti kőtár építészeti emlékeit. Ezeket a szobrok követik majd.

Az új központ igazgatója, Brice Mathieu szerint a második világháború óta nem került sor egy gyűjtemény ilyen léptékű költöztetésére.

A Louvre igazgatója, Jean-Luc Martinez elmondta: a 200 kilométeres távolság miatt az új helyszín nem ideális, de nem volt más lehetőség, mivel a múzeum raktárainak zöme a Szajna vízszintje alatt van, ami áradás esetén komoly kockázatot jelent. Párizs környékén viszont nem találtak alkalmas helyszínt a raktárnak.

Az új raktár építése tavaly kezdődött, a központban szemináriumi termeket és restaurátorműhelyeket is berendeztek, ezek egyike ráadásul monumentális festmények elhelyezésére is alkalmas, Európában ez az egyik legnagyobb ilyen terem.

Az épület 60 millió euróból (20 milliárd forintból) készült, ebből 34,5 millió eurót a Louvre biztosított abból az összegből, amelyet az Abu-Dzabi Louvre számára eladott névhasználati licencjogokért kapott, az Európai Uniótól 18 millió eurós támogatást nyertek, Franciaország északi régiója 5 millió euróval, a francia kulturális minisztérium pedig 2,5 millió euróval járult hozzá a finanszírozáshoz.

Rovatok