Index Vakbarát Hírportál

Az orosz párti Petőfitől a steampunk forradalomig - a szabadságharc kicsit másként

2019. október 12., szombat 11:45

Október második hétvégéjén rendezik meg a Margó Irodalmi Könyvvásárt és Fesztivált, ahol vasárnap estig számos programmal várják az érdeklődőket. Vasárnap fél háromkor például a Móra Kiadó bemutatja a 48 másképp – Ifjúsági novellák 1848-ról című kiadványt.  

Az alternatív történelmi novellákat tartalmazó ifjúsági antológia az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából jelent meg, és a szerzőket részben pályázat segítségével választották ki.

Mit lett volna, ha Petőfi 48. március 14-én olyan hangosan énekel a Pilvaxban, hogy másnapra teljesen bereked? Mi lett volna, ha Landererék épp kifogynak a nyomdafestékből, mikor a tömeg hozzájuk ér? Vagy mi lett volna, ha megnyerjük a szabadságharcot, és megvalósul a Duna-menti Köztársaság?

 - állt a felhívásban. 

Az aktuális kötet előzménye a 2015-ös Jelen!-pályázat volt, amit a Móra Kiadó a József Attila Körrel hívott életre, és aminek a célja az volt, hogy újjáélessze az ifjúsági novella műfaját. Az első antológia - ahogyan a pályázat neve is mutatja - a jelennel foglalkozott, majd ezt követte egy olyan válogatás, ami a jövőre fókuszált, és arra keresték a választ, hogy milyen lesz 33 év múlva a tizenévesek élete.

A legújabb kiadvány a harmadik sorban, és a 48 másképp – Ifjúsági novellák 1848-című antológiában összes tizenhárom történet szerepel, ebből kilencet a beérkezett pályaművek közül választott ki a zsűri, illetve megkértek négy szerzőt, például az Index egyik tárcaíróját, Benedek Szabolcsot, hogy ők is írjanak egy-egy novellát. 

A zsűri, ami Böszörményi Gyula íróból, Vásári Melinda irodalomtörténészből, és a Móra Kiadó két szerkesztőjéből, Dávid Ádámból és Dóka Péterből állt. A kötetben mi is érintettek vagyunk: az pályázat első díját az Index főszerkesztő-helyettese, Haász János és későbbi gyakornokunk, Molnár Réka kapta meg. Közös novellájuk Hát hol van itt megszállás? címmel jelent meg, és két idősíkon játszódik, egészen pontosan egy 1914-ben megtalált 1867-es levélben tekint vissza 1848-49-re, és arra, ami utána jött.

Rovatok