Index Vakbarát Hírportál

Átadták a Nagyjátszóteret és a Millennium Házát is a Ligetben

2019. október 26., szombat 14:48

Elkészült a Liget Budapest projekt két újabb eleme, a Nagyjátszótér és a Millenium Háza, számolt be róla az MTI.

A Liget projekt hosszú idők óta nagy vitákat generál, arról mi is írtunk, hogy a Závecz Research kutatása alapján a budapestiek jelentős része inkább leállítaná a projektet (és néhány elemével kapcsolatban az UNESCO is aggályokat fogalmazott meg). A projekt sorsa teljesen bizonytalanná vált a választási eredmény miatt, mivel Karácsony Gergely főpolgármester ígéretet tett, hogy egyetlen új épület sem épülhet a Városligetben, a kormány pedig azt mondja, csak az új városvezetéssel egyetértésben folytatná az építkezéseket. Mindez nem befolyásolja az idén elkészült elemek sorsát, mint a Szépművészeti Múzeum szobormásolatait befogadó, 6 milliárdos beruházással elkészült komáromi Csillag erőd, az Olof Palme-ház (új nevén Millennium Háza) felújítása, de egyelőre épül a a park közepén a Magyar Zene Háza is, ami most lett 1,7 milliárd forinttal drágább a tervezettnél, mert speciális üvegeket kell gyártani hozzá.

Szóval ennek a projektnek a keretein belül adtak most szombaton át két új létesítményt, a Nagyjátszóteret és a már említett Millennium Házát. A Nagyjátszótér kb. 13 ezer négyzetméteren helyezkedik el, és közel 50 játékelemet tartalmaz, már inkább kalandpark, nem is egyszerű játszótér. Ennek ellenére persze ingyenesen látogatható, habár a köré emelt másfél méteres kerítés elsőre összezavaró lehet, de az MTI szerint ez a gyerekek biztonsága érdekében volt fontos. A játszótér egyébként a Városliget délkeleti részén, a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területén található. A projekt keretein belül a Nagyjátszótér mellett még hét másik játszótér lesz a megújuló parkban.

A korábbi Olof Palme-házat több évtized után újították fel és egyből át is keresztelték Millennium Házára a Zsolnay kerámiákkal díszített épületet. Bent visszaállították az eredeti térszerkezetet, és nyílt egy interaktív tárlat is, ami a Városliget történetét mutatja be, többek között Gábriel arkangyal szobrának méretarányos másolatával.

A Millennium Házában berendezett új kiállítás. Fotó: Liget Budapest / Facebook

Rovatok