Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokba kerülne leállítani a Liget gigaprojektjeit

2019. október 28., hétfő 15:35

Kártérítés nélkül is fel lehetne mondani a Liget-projekt fejlesztéseinek kivitelezési szerződéseit, de még így is milliárdokba kerülne az államnak - írja a G7 portál elemzése, amiben pontról-pontra végigvették, leállítható lenne-e még az óriásprojekt.

Régóta folyik a Városliget fejlesztése, amiről már megírtuk, hogy a Závecz Research kutatása alapján a budapestiek jelentős része inkább leállítaná a projektet (és néhány elemével kapcsolatban az UNESCO is aggályokat fogalmazott meg). Közben a Liget Budapest egy része elkészült, a napokban adták át például a Nagyjátszóteret és a korábbi Olof Palme-házat (aka Millenium Házát) is, de számos olyan fejlesztése van a projektnek, ami még folyamatban van. A Liget Budapest jövője azonban bizonytalanná vált az önkormányzati választások eredménye miatt, Karácsony Gergely főpolgármester ígéretet tett, hogy egyetlen új épület sem épülhet a Városligetben, a kormány pedig azt mondja, csak az új városvezetéssel egyetértésben folytatná az építkezéseket.

Mi a helyzet a gigaprojektekkel?

A G7 összegyűjtötte a feladattal megbízott állami cég, a Városliget Zrt. közel 130 lezárt közbeszerzését, amiben a lezárult és az éppen zajló építkezésekről is szó van. A nagyobb beruházások szerződéseit a portál egyesével végigvette, az általánosan igaz volt mindre, hogy 

Még a legnagyobb beruházások szerződéseinek felmondási feltételei is meglepően kedvezők.

Ami azt jelenti, hogy a 30-90 napos felbontási határidő alatt a Városliget Zrt-nek csak az addig elvégzett munkát kellene kifizetnie (kártérítés, kötbér nincs). De akkor mit jelent ez, megéri felbontani őket? Erről azért nem érdemes általánosságban beszélni, mert projektenként más-más a helyzet:

Dózsa György úti mélygarázs

Magyar Zene Háza

Az új Néprajzi Múzeum

Az új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza 

A portál kérdéseivel megkereste a Városliget Zrt-t, de a cég egyelőre nem válaszolt arra, hogy szerintük milyen költségei, illetve egyéb következményei lennének a már élő szerződések felbontásának.

Rovatok