Index Vakbarát Hírportál

Rétvári Bence: Nem lesz végük az alternatív színházaknak

2019. december 10., kedd 17:15

"Hétfő este több ezren tüntettek Budapesten, mert a kormány baltával esett neki a kulturális életnek" – mondta az MSZP-s Tóth Bertalan, amikor kedden napirend előtt szóba került a kulturális törvény módosítása az Országgyűlésben.

"Az a kormányzati támadás, amely jelenleg is zajlik az oktatás, a tudományos és művészeti szabadság, az igazságszolgáltatás, az önkormányzatiság és a képviselői jogok ellen nem más, mint félelem által vezérelt bosszú. A Fidesz félti hatalmát, mert október 13-án vereséget szenvedett; a Fidesz megsértődött a választókra, és így próbál bosszút állni" – idézi az MTI Tóth Bertalan felszólalását.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erre azzal reagált, hogy szerinte pont az ellenzék hallgattatja el azokat, akik nem értenek velük egyet, így tettek Bán Teodórával is, majd szinte szóról szóra ugyanazt mondta, amit a Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság is közölt vasárnap a kormány új, kultúrafinanszírozásról szóló törvénycsomagja kapcsán.

Az MTI híre szerint Rétvári azt mondta: a szakmai szervezetek szerint a készülő kulturális törvénymódosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit. Emellett ugyanazt kifogásolta, amit a Vidnyánszky-vezette Teátrumi Társaság is a vasárnapi közleményben: amíg Tarlós István azokat a színházvezetőket is kinevezte, akikkel nem állt egy világnézeti platformon (Máté Gábort, Eszenyi Enikőt és Mácsai Pált nevezte meg), Karácsony Gergely máris eltávolította Bán Teodórát a szabadtéri színpad éléről.

Rétvári Bence egyúttal azt is hangsúlyozta: a módosítással nem szűnik meg a Nemzeti Kulturális Alap, nem lesz kevesebb forrás, továbbá nem lesz vége sem az alternatív színházaknak, sem az autonómiának.

Bán Teodóra 15 évig vezette a Szabad Tér Színházat, amelynek vezetésével 2004-ben bízták meg, a főváros azonban a múlt héten a pályázatát eredménytelenné nyilvánította, majd új szempontok figyelembevételével új pályázat kiírását javasolta. A kormánypárti érvelés szerint  a döntés azért született, mert 2013-ben a főváros kultúráért és turizmusért felelős szervezetének (Turisztikai Központ Nonprofit Kft.) ügy- és művészeti vezetőjévé nevezték ki.

És ha már a színházaknál tartunk: magyarázatot várunk a Fővárosi Önkormányzattól arra, hogy miért nem bízta meg a fenntartásában álló Szabad Tér Színház vezetésével, a pályázati javaslattevő bizottság által, annak jogszerű eljárása alapján támogatott, az elmúlt tizenöt évben azt sikerrel vezető, a posztra egyedül pályázó, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével valamint Bánffy- és Budapest-díjjal kitüntetett Bán Teodórát?!

 – állt a kormánypárttal rokonszenvező művészeket tömörítő Teátrumi Társaság vasárnapi közleményének végén, amelyhez többek között az a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége is csatlakozott, amelynek elnöke tavaly óta szintén Bán Teodóra.

Vidnyánszky Attila egyébként hétfőn a köztévén azt mondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma átlátható gazdálkodást vár a színházaktól, de ő még attól sem félne, ha "esetleg témák kapcsán prioritásokat nevez meg". Vidnyánszkyról egyébként Alföldi Róbert egy szintén hétfői interjúban azt mondta, hogy "be van kötve a hatalomhoz", a Teátrumi Társaság közleményét pedig gyávának és cinikusnak nevezte.

Rovatok