Index Vakbarát Hírportál

A Borkai-botrányt is megfesti drMáriás

2020. február 6., csütörtök 08:55

Éppen a Borkai-botrányról szóló képen dolgozik drMáriás - nyilatkozta a képzőművész a Magyar Narancsnak. DrMáriás az utóbbi években politikusokat és egyéb közéleti szereplőket örökít meg sajátos szemszögből. "Most épp egy Borkai-festmény készül, ahol szerelmi bánatát jelenítem meg a nagy csatán túl egy George Grosz-i jelenetben mindazokkal az attribútumokkal, amelyek ehhez kötődhetnek: süllyedő hajó, néhány aranyrúd és az esetleges öngyilkossághoz szükséges dolgok az alkoholtól a pisztolyig" - mondta.

Legutóbb Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában című festménye aratott nagy sikert az interneten. Erről drMáriás elmondta, hogy többen is meg akarták venni a képet, köztük maga Ungár Péter is érdeklődött, "de a műveim nem azért születnek, hogy elkeljenek, hanem azért, mert egyszer csak ihletem támad, aztán egyszerre festek és nevetek. Ez a kép egy új sorozat darabjaként született, mely az áprilisban nyíló kiállításomnak lesz a része". A sorozat képein a Schmidt Máriát ábrázoló műhöz hasonlóan egy művészeti utalás és egy közéleti személy vagy történelmi esemény találkozik.

Azzal kapcsolatban, hogy azért a művei mégiscsak elkelnek, elmesélte, hogy elég ritka, hogy azok vegyék meg, akiket ábrázol. Öt éve L. Simon László egyik barátja ment el hozzá és megvett egy Lázár Jánost ábrázoló festményt, amit aztán L. Simon Lázárnak ajándékozott. A Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik című kép eladásából a művész szerint "nagy cirkusz lett" pedig egyébként tőle nem szoktak NER-esek képeket venni.

"Engem nem a piaci rések érdekelnek, hanem az életeink. Valamikor a 2000-es évek elején, amikor a mainstream gagyival váltották fel a kultúra szerepét, azt gondoltam, hogy akkor most azokkal a témákkal foglalkozom, amik ezt a helyzetet előállították. És ebben persze van egy kis reváns is".  

Rovatok