Index Vakbarát Hírportál

Vidnyánszky: Wassra és a Nyirőre nagy szükség van a kötelező tananyagban

2020. február 13., csütörtök 11:33

"Világosan kell látni, hogy kiket akarunk nevelni, milyenné akarjuk formálni a felnövő generációk magyarjait. Ha magukat büszkén magyarnak valló szabad embereket szeretnénk, akik a szülőföldjükért tenni akarnak, valamint akik ismerik a történelmüket, szeretik a nemzeti hőseiket és büszkék azokra, akkor a Wass Alberthez és a Nyirő Józsefhez hasonló írókra nagy szükség van a kötelező tananyagban" – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

Szerinte a két említett író életművének oktatása megkerülhetetlen abban is, hogy fel tudjuk dolgozni a legnagyobb nemzeti tragédiánkat, Trianont. "Nyirőt és Wasst olvasva hitforrásként is megélhető a trianoni katasztrófa, a műveikből az sugárzik, hogy van jövőnk, az Úristen tervez velünk"   mondta. Vidnyánszky szerint a nemzeti kormányzat elképzelésével szemben álló alternatíva a liberálisoké, akik "kisszerű, állandó bűntudatérzettől megnyomorított, folyamatosan igazodni, alárendelődni vágyó magyarokat szeretnének látni az országban".

Nemrég nagy port kavart, hogy miközben az egyetlen magyar Nobel-díjas Kertész Imre kipottyant a Nemzeti Alaptantervből Ottlik Gézával együtt, bekerült viszont az irodalmi tevékenysége mellett nyilasként politizáló Nyírő József és a sokak által antiszemitának tartott Wass Albert. 

Rovatok