Index Vakbarát Hírportál

Bezárnak a mozik, a színházak, minden nagyobb esemény elmarad Magyarországon

2020. március 11., szerda 14:13

A kormány szerdai döntésének értelmében a tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri, illetve 500 fő feletti kültéri rendezvényeket tartani. A rendelkezés nem egyedülálló Európában, hasonló van érvényben többek között Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, és természetesen Olaszországban is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai bejelentése szerint a rendelkezések

„pillanatnyilag visszavonásig érvényesek, nem látjuk meddig szükséges fenntartani ezeket az intézkedéseket, de konszenzus van arról hogy nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk.”

A szervezők már a mostani kormánydöntés előtt maguktól lemondtak több nagyobb kulturális eseményt, ilyen volt a hagyományosan március 15-re szervezett Pilvaker vagy a Santana-koncert, habár a gitáros az egész európai turnéját törölte. A Broadway Event Kft. közleményben tudatta, hogy a Republic 30 koncert esetében 2020. augusztus 29., az Apostol 50 koncert esetében 2020. augusztus 28. az új időpont, amikor szeretnék megtartani.

Ugyancsak zárva lesznek ma éjféltől a színházak, erről Gulyás Gergely azt mondta, hogy a mai előadásokat már késő lenne lemondani, de holnaptól a 100 fős határ miatt úgyis legfeljebb kamaraszínházi darabokat lehetne megtartani, aminek túl sok értelme nincs. A rendelkezés a mozikat is érinti, de az egyelőre nem világos, hogy tarthatnak-e vetítéseket egyes termekben vagy a kisebb művészmozikban. A multiplexeket biztosan érinti a korlátozás. Arra a kérdésre, hogy kárpótolja-e az állam a moziüzemeltetőket, a miniszter nem tudott határozott választ adni, mivel egyelőre az egészségvédelmi intézkedések meghozatala van napirenden. Ugyanakkor megjegyezte: a lex Rhodia nevű régi jogelv szerint a közös érdekből okozott kárt közösen is kell viselni.

Gulyás újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, egyeztetnek az egyházakkal is, a misék és az istentiszteletek felfüggesztéséről még nem született döntés.

Nemzeti Színház, az Opera, a Vígszínház, az Operettszínház, a Miskolci Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Győri Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, az Örkény István Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, a Centrál Színház  és a Trafó Kortárs Művészetek Háza minden előadását törölték; már biztosan nem lesznek vetítések a Puskin moziban; a Várkert Bazár, a Művészetek Palotája, a Ludwig Múzeum és a szentendrei Skanzen mától ugyancsak zárva tart. Az Átrium Színházban a mai és a holnapi előadásokat lemondták, a többiről folyamatosan tájékoztatják majd a nézőket a Facebook-profiljukon. A Radnótiban ma este még lesz előadás, a folytatásról később adnak tájékoztatást. Az egri Gárdonyi Géza Színházban a nagyszínpadon nem lesz előadás, a stúdióelőadásokról később döntenek.

Nagyobb események, amiket a döntés értelmében törölni kell (április végéig)

Az alábbi listában külön is jelezzük, ha a konkrét esemény elmaradásáról már értesítést kaptunk a szervezőktől.

Nagyobb koncertek, turnék, amiket a döntés értelmében törölni kell (április végéig)

Külföldön is bevezették

Hasonló szabályt már több nyugat-európai országban meghoztak. A hétfőn zárlat alá helyezett Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, itt semmilyen nagyobb rendezvényt nem lehet tartani, az egész országban lefújták a focimeccseket, az iskolákat április elejéig zárva tartják. A mozik, színházak, múzeumok, klubok bezártak, és csak 18 óráig lehetnek nyitva a kocsmák és az éttermek, ahol a New York Times beszámolója  szerint még a turista házaspároknak is az asztal két végében kell ülniük a személyzet parancsára. Az országban nincs kijárási tilalom, el lehet menni boltba, munkába, vagy meglátogatni az idős rokonokat, de ehhez űrlapokat kell kitölteni, amiket kérésre be kell mutatni a hatóságoknak.

Franciaországban a rendelkezést múlt vasárnap hozták, a francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran jelentette be, hogy tilos 1000 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket tartani. Egy korábbi rendelkezésben még 5000 fő volt a határ. Sorban mondják le a koncerteket, de például a párizsi Operaház az egyik előadását üres nézőtér előtt játssza, és online közvetíti bárkinek. (Ezt a MÁV Szimfonikusok is megteszi a március 15-i koncerttel.)

A létszámon kívül egyelőre nincsenek egyértelműen meghatározott szabályok, a Local helyi kiadása is csak találgatta egy napja, hogy mi maradhat el, és mi mehet tovább változatlanul. Egyelőre nem szabályozták az éttermek nyitvatartását, de a Louvre például korlátozza a belépők számát egy napra. Az egyik legnagyobb kérdés a cannes-i filmfesztivál, amiről a fesztivál igazgatója váltig állítja, hogy meg fogják tartani, ugyanis optimisták, és abban hisznek, hogy március végére lecseng a járvány, ezért áprilisban már kicsit kifújhatják magukat, és nem kell a francia állam korlátozásaitól félniük.

Svájcban a március 3-ra tervezett Genfi Autószalon bánta a járványt, az autókiállítás volt az első nagyszabású lefújt esemény a kontinensen. Itt szintén betiltották az 1000 főnél nagyobb létszámú eseményeket, az ennél kisebbekről a tartományok egyénileg dönthetnek.

(Címlapkép és borító: Közönség Molnár Ferenc Caramel énekes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2020. február 14-én. MTI/Mónus Márton)

Rovatok