Index Vakbarát Hírportál

George Clooney: Amerika legnagyobb járványa a rasszizmus

2020. június 2., kedd 08:44

Hétfőn George Clooney amerikai filmsztár és rendező egy esszét publikált a Daily Beastben, amiben Amerika legsúlyosabb járványának a feketék elleni rasszizmust nevezi.

Clooney azzal kezdi a szöveget, hogy mintha a történelem ismételné önmagát, és újra 1992 lenne, amikor Rodney Kinget Los Angeles-i járőrök verték meg, vagy amikor 2014-ben Eric Garnert szintén megfojtották a rendőrök, hiába hangoztatta, hogy nem kap közben levegőt. A sztár szerint afelől nincsen kétség, hogy George Floydot szintén meggyilkolták, és hogy a halála megint olyan reakciókat vált ki, mint azok a szisztematikus kegyetlenségek, amik 1968-ban, 1992-ben vagy 2014-ben történtek. Clooney szerint nem tudni, hogy a tüntetések meddig fognak tartani, reménykedik, hogy nem lesz több áldozat, de azt is tudja, hogy nagyon kevés dolog fog ezek után megváltozni.

Egy hete tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban, miután George Floyd egy rendőri intézkedés közben meghalt Minneapolisban. A nyakán majdnem 9 percig térdelő rendőrt, Derek Chauvint őrizetbe vették, és emberöléssel gyanúsítják. A témáról itt írtunk bővebben.

Clooney aztán Sarah Koenig újságíró Serial című podcastjának harmadik évadát idézi, amiben Koenig különböző bírósági ügyeket követett végig, és a végül azt a konzekvenciát vonta le, hogy az amerikai igazságügy minden egyes elemében létezik a faji diszkrimináció. A fekete elkövetőket gyakrabban tartóztatják le, magasabb óvadékot szabnak ki rájuk, rosszabb vádalkukat ajánlanak fel nekik, a büntetésük hosszabb, a próbaidejüket gyakrabban vonják vissza.

Clooney szerint az a düh és frusztráció, ami az amerikai utcákon látható most, arra emlékeztet, hogy milyen keveset fejlődött az ország a rabszolgatartás eltörlése óta.

A tény, hogy már nem adunk és veszünk más emberi lényeket, önmagában nem érdemel kitüntetést.

Clooney szerint rendszerszintű változásra van szükség az igazságszolgáltatásban és a rendészetben is, az állampolgárokat egyenlőnek kell kezelni. A színész Trump Twitter által letiltott üzenetére is utal, amikor azt írja, hogy ha a vezetők a gyűlöletet és erőszakot akarják szítani olyan mondatokkal, hogy a fosztogatókat le kell lőni, akkor azt rasszista parancsként kell értelmezni.

Clooney szerint ez Amerika járványa, ami 400 éve fertőzi az országot, de még nincs ellene vakcina, és nem is kutatják már, inkább egyéni szinten keresnek megoldásokat a problémára, ami pedig nem megy túl jól.

Clooney azzal fejezi be az esszét, hogy egyféleképpen lehet bármiféle változást elérni: szavazással.

Rovatok