Index Vakbarát Hírportál

Pár nap, és újra kinyit a milánói Scala

2020. június 29., hétfő 17:20 | aznap frissítve

Jövő héten nyílik meg újra a koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a milánói Scala. A híres operaház júliusra négy koncertből álló sorozatot tervez egyharmadára csökkentett közönség előtt. A kétezer férőhelyes operaház előadásaira egyelőre alkalmanként csak 600 nézőt engednek be, hogy be tudják tartani a távolságtartási szabályokat, írja az MTI.

Úgy vélem, sok zenerajongó már elérkezettnek látja az időt arra, hogy megint élőben hallgassa a zenét, még akkor is, ha visszafogottabban

– mondta hétfőn Dominique Meyer, a Scala főigazgatója.

A július 6-i, 8-i, 13-i és 15-i koncerteken a megszokottnál kevesebb énekes adja elő az áriákat, és a zenekar létszáma is kisebb lesz. A július 13-i koncerten az operaház akadémiájának végzős hallgatói lépnek fel, 15-én pedig a Scala filharmonikus zenekara tér vissza az épületbe a júniusi milánói szabadtéri koncertek után.

Meyer hangsúlyozta, hogy a helyi egészségügyi szakemberek segítségével mindent megtesznek, hogy az operaház biztonságos legyen. A közönségnek maszkot kell majd viselnie a belépéskor és kilépéskor, de a nézőtéren ez nem lesz kötelező. Szünetet nem tartanak, és egyelőre a büfé is zárva marad. A jegyárak 24-48 euró (8500-17 000 forint) között mozognak.

Az operaház egyes előadások élő online közvetítését is tervezi, de ennek részletein még dolgoznak.

A Scala augusztusban szünetet tart, majd szeptemberben kezdi az új évadot Verdi Requiemjének előadásával a milánói dómban, hogy ezzel emlékezzen a koronavírus-járvány áldozataira. Az operában szeptember 5-én Beethoven 9. szimfóniája csendül majd fel. A járvány miatt egyelőre teljes operák színrevitelét nem tervezik, mert ahhoz egyszerre túl sok művésznek kellene fellépnie.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Olaszországban meghaladta a 240 ezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és 34 700 halálos áldozata volt a betegségnek. A szakértők szerint ugyanakkor ez a szám nem ad teljes képet, mivel nem végeztek elegendő tesztet, és a könnyebb lefolyású eseteket nem regisztrálták.

Rovatok