Index Vakbarát Hírportál

Új értelmet adott a disztópiának és a szatírának

2020. szeptember 13., vasárnap 17:53

Térey János költő emlékére tartanak könyvünnepet a hétvégén Debrecenben.

Puskás István debreceni alpolgármester szerint a könyvünnep alkalmat ad arra, hogy többet beszéljenek a tavaly elhunyt költőről, láthatóvá tegyék munkásságát és Debrecenhez fűződő viszonyát.

Téreyn keresztül Debrecen a kortárs kultúrának is fontos szereplője

 − mondta, hozzátéve, hogy a költő emlékét tematikus sétákkal, a Csokonai Színház műsorával és egy erre az alkalomra megjelenő könyvvel is felidézik. A Dehir.hu debreceni portál beszámolója szerint az érdeklődőket könyvek széles választékával várták a Dósa Nádor téren.

Pogrányi Péter programszervező emlékeztetett: a könyvhét az eredeti elképzelések szerint, még az 1920-as években könyvvásárnak indult, amely a magyar könyvkiadók támogatását tűzte ki célul. Bár ez most is így van, azaz a könyvvásárláson nagy hangsúly van, az esemény elsődleges célja lehetőséget biztosítani az írók és az olvasók személyes találkozására.

A könyvünnepen a Dósa Nádor téri könyvvásár mellett a Medgyessy emlékmúzeumban és az irodalom házában kiállításokkal várják az érdeklődőket. A Kárpátia könyvesház jóvoltából pedig 30 határon túli kiadóból 25 képviselteti magát − írta az MTI. 

Térey János szeptember 14-én lett volna ötvenéves. A szombati napon egy séta keretében lehetőség nyílt felfedezni Szentlászlófalvát, azt a debreceni városrészt, ahol a költő született. Hétfőn pedig emléktáblát avatnak a debreceni művész emlékére.

Szirák Péter irodalomtörténész, a debreceni könyvünnepek kurátora Térey Jánosról úgy nyilatkozott, hogy a költő a kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb írásművésze volt, aki átformálta a költészet nyelvét, felújította a verses regény és a zenedráma műfaját, új értelmet adott a pátosznak és az elégiának, a szatírának és a társalgási drámának, a disztópiának és a memoárnak.

Rovatok