Index Vakbarát Hírportál

Gyáva rendezők, megalkuvó direktorok? Vita a színházakról

2020. október 14., szerda 19:24

Nem az ideológiai nyomulás, hanem a gyávaság a magyar színházak legnagyobb baja – állítja Nényei Pál író. Az M5 közszolgálati csatorna ennek kapcsán vitára hívta a szakma képviselőit.

Élénk, de szakmai vita folyt az M5 Ez itt a kérdés című műsorában. Nényei Pál drámaíró, Csáki Judit és Fáy Miklós színikritikus, Kukorelly Endre író-költő, valamint Kálomista Gábor, a Thália Színház direktora arról vitázott, hogy valóban a gyávaság és a megalkuvás volna-e a mai magyar színház legnagyobb problémája.

A vita alapjául Nényei Pál egyik cikke szolgált. Ez A politikánál is nagyobb rém fenyegeti a magyar színjátszást címmel a Válasz Online-on jelent meg szeptember végén, melyre Csáki Judit színikritikus pár nappal később ellenvéleménnyel reagált.

Nényei szerint a mai színházat sokkal nagyobb veszély fenyegeti, mint az esetleges ideológiai nyomulás: fő problémája nem a politikai kérdés, még csak nem is az SZFE-vita, hanem az, hogy a színház nem jó: bemerevedett és belterjes sznobéria, film remake-ek bemutatója, valamint gyáva rendezők és megalkuvó színigazgatók sora jellemzi.

Nényei hiányolja a kortárs magyar szerzőket a repertoárból. Csáki Judit szerint a vádak nem helytállóak, legalábbis nem így, mert a mai színház nem rossz. A kritikus állítása szerint a néző kapásból hat színházban láthat darabot kortárs szerzőtől.

A vitában megszólal Kukorelly Endre író is, aki szerint a művészeti kérdések sajátos élt kapnak a mai politikai-kulturális térben. Azzal ugyanakkor egyetért, hogy ma inkább húzzák elő Csehov Három nővérét huszonötödjére, mintsem hogy kortárs szerzőtől rendeljenek darabot, és ez nem biztos, hogy jól van így.

A műsorban elhangzik az a vád is, amit Nényei az írása kapcsán megkapott, miszerint a színházak az ő darabjait nem tűzik műsorra, de a drámaíró ezt elhárítja magától, mondván, ilyet konkrétan ő nem írt. Nényei az igazi kíváncsiságot hiányolja, amire Fáy Miklós azt mondja, hogy attól hogy

láttam ezerszer a Játszd újra Sam-et, attól még érdekelhet Kern Andrással.

Kálomista Gábor szerint a nézők el tudják dönteni, hogy mi tetszik nekik. Majd érvel azzal is, hogy a gond az, hogy manapság nem születnek olyan kortárs színművek, amelyekkel meg lehet tölteni egy nagy színházat. A kis színpadokra íródott kortárs darabok ugyanakkor sokkal intenzívebb élményt nyújtanak a közönség számára.

A teljes vitát itt nézhetik meg:

Rovatok