Index Vakbarát Hírportál

Drogvállalkozásba kezdenek az egyetemi tanárok, és jönnek egy pszichiátriai klinika különös ápoltjai is

2020. október 28., szerda 19:24

Tíz új alkotás szerepel a spanyol filmhét idei programjában, amelyet ezen a héten tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A spanyol nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia közös rendezvénye olyan, már jól ismert rendezők munkáját is bemutatja, mint az Oscar-díjas Alejandro Amenábar vagy Rodrigo Sorogoyen, aki korábbi Oscar-jelölt rövidfilmjét, az Anyát egészítette ki egész estés mozivá, amelynek címszerepéért Marta Nieto a legjobb női alakítás díját kapta Velencében. 

A rendezvény szervezői nem hagyták ki a mostanában berobbanó és a filmfesztiválokon sikert sikerre halmozó új neveket sem, így Oliver Laxe, Belén Funes és Carlos Marques-Marcet alkotásait is műsorra tűzték.

A szokottnál több olyan film jön most Budapestre, amelynek alapkonfliktusa valamilyen családi dráma, az újra megtalálni vágyott, vagy épp fenyegetett, sőt olykor fenyegető familiáris kötelékek. A tíz filmből kilenc kortárs történet. Az egyetlen kivétel a nyitófilm, az Amíg a háború tart, amely a Franco-diktatúra kezdetén, 1936-ban játszódik a salamancai egyetemen, a híres író, Miguel de Unamuno történetén keresztül idézve fel a fasiszta hatalomátvételt. A tavalyi év egyik legjobban várt spanyol filmjét tizenhét Goya-díjra jelölték, amelyekből végül ötöt kapott meg, köztük egyet Eduard Fernández a rettegett Millán Astray tábornok megformálásáért.

A válogatásban olyan kuriózumokat is találhatunk, mint a Két víz között, amelyben amatőr szereplők játsszák el két roma fiútestvér újbóli egymásra találását. A Petra című film főszerepét alakító Bárbara Lennie-t pedig Európai Filmdíjra jelölték teljesítményéért. Újra láthatja a magyar közönség a Julieta után Emma Suárezt is a három barátnőről szóló Láthatatlanokban.

A spanyol filmhét programjából kihagyhatatlanok a komédiák: a Bármikor abbahagyom egy jól sikerült remake drogvállalkozásba kezdő egyetemi tanárokról, A vonatozás előnyei pedig egészen para komédia egy pszichiátriai klinika különös ápoltjáról. Bemutatkoznak az új generáció tehetségei is, köztük az idén a legjobb elsőfilm Goya-díját elnyert Belén Funes katalán filmrendező az Egy tolvaj lánya című alkotásával, Oliver Laxe Cannes-ban is díjazott, lenyűgöző látványvilágú A tűz hatalmában című mozijával vagy Carlos Marques-Marcet Az eljövendő napok című romantikus drámájával.

Rovatok