Index Vakbarát Hírportál

Hibrid filmfesztivált tartanak az olaszok

2020. november 5., csütörtök 17:47

Terroristák csapnak le a mit sem sejtő főváros központjában. Aggasztóan aktuális Claudio Noce filmje, pedig 1976 Rómájába repít vissza. De ugyanígy ismerős lehet a Mittelcinemafest többi bemutatójának témája is: betegség és halál, földrengés és katasztrófák, és Che Guevara mellett az egyetlen nem kubai, akinek Fidel Castro által aláírt kommunista pártigazolványa van.

November 6. és 16. között érkezik idén az olasz filmfesztivál Budapestre, Szegedre és Debrecenbe, illetve országosan a távmoziba. A 13 kortárs alkotásból 6 lesz elérhető online módon az ország egész területéről. Mindkét verzióban eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók a legfrissebb itáliai alkotások. 

A járvány miatt sok fesztivál elmaradt, ezért különösen fontos, hogy a Mittelcinemafest a legújabb olasz fesztiválfilmeket is elhozza Magyarországra. Az esemény nyitófilmje, Francesco Bruni Vajon mi lesz? című munkája az idei Római Filmfesztiválon debütált, és  sajátos iróniával mesél egy férfi  betegségén átvezető utazásáról, a halállal való szembenézéséről. A vetítés után a rendezővel online közönségtalálkozó lesz a fővárosi Puskin moziban.

Szerepel a programban a Velencei Filmfesztiválon díjat nyert, valóságos történeten alapuló  Miatyánk is, amelyben a  rendező apja, Alfonso Noce, a terrorellenes egység helyettes vezetőjeként egy merényletben megsebesült. Ugyancsak Velencében díjazták Pietro Castellitto első filmjét, a Ragadozókat, amely a társadalmunk minden rétegében eluralkodó magányról, a kommunikációs nehézségekről és a megértés hiányáról mesél. Az 1982-ben Oscar-díjat nyert Gabriele Salvatores legújabb műve, a Ne félj, ha megölellek több fesztiválon is begyűjtötte a kritikusok elismerését.  

A kínálatában az új olasz színészgeneráció több olyan tagját viszontláthatjuk, akik Magyarországon is sikerrel bemutatott filmekben szerepeltek. Például az Utódok főszereplője, Valerio Mastandrea a Teljesen idegenekből lehet ismerős, akárcsak a Majdem kifogástalan szülők főszereplője, Anna Foglietta vagy Giuseppe Battiston, aki ezúttal a Torinoi Filmfesztiválon díjat nyert A nagy lépésben játssza a főszerepet.

Szürreális komédia a fesztivál zárófilmje, A nélkülözhető boldogság pillanatai, amely Francesco Piccolo azonos című regényéből készült és főszereplője az a Pierfrancesco Diliberto, aki két éve a Mittelcinemafest vendége volt Budapesten. Ezúttal ilyen személyes találkozókra a járványhelyzet miatt nem számíthatunk, de a szervezők remélik, hogy az online rendezvényekkel kárpótolhatják a nézőket.

 

Rovatok