Index Vakbarát Hírportál

Március helyett május végén tartják meg a jövő évi lipcsei könyvvásárt

2020. november 24., kedd 19:03

A szokásos márciusi időpont helyett május végére tűzték ki a 2021-es lipcsei könyvvásárt abban a reményben, hogy a koronavírus-járvány ellenére jövőre megrendezhetik az eseményt, amely idén elmaradt – közölték a szervezők.

A 2021-es könyvvásár díszvendége Portugália lesz, amely nemcsak saját szerzőit mutatja be Lipcsében, hanem más portugál ajkú országok, így Angola, Bissau-Guinea vagy Mozambik irodalmát is. A portugál 240 millió ember anyanyelve a világon.

A könyvvásár május 27. és 30. közötti megrendezéséig több mint 50, portugál nyelven született irodalmi mű jelenik meg német fordításban 26 kiadónál, az olyan ismert szerzők, mint Fernando Pessoa vagy José Saramago mellett fiatal alkotók (Patrícia Portela, José Luís Peixoto vagy Margarida Vale de Gato) írásai is.

A szervezők közleménye szerint Isabela Figueiredo és Dulce Maria Cardoso személyében két olyan női szerző is bemutatkozik, aki kritikusan foglalkozik a migráció és a gyarmatosítás témájával az irodalomban – írja az MTI. 

A Lipcsében bemutatkozó szerzők között lesz az Ondjaki írói álnéven alkotó angolai szerző, aki az egyik legjelentősebb portugál ajkú afrikai írónak számít. Bemutatják német fordításban olyan alkotók műveit is, mint a mozambiki Mia Couto vagy Zöld-foki köztársaságbeli Germano de Almeida. Idén a lipcsei volt az egyik első nagy vásár, amelyet le kellett fújni a koronavírus-járvány miatt.

(Borítókép: A lipcsei könyvvásár 2016-ban. Fotó: Hendrik Schmidt / MTI / EPA)

Rovatok