Index Vakbarát Hírportál

Szenes Hanna teljes irodalmi hagyatéka Jeruzsálembe került

2020. december 1., kedd 13:48

Szenes Hanna (1921–1944) magyar származású izraeli költőnő teljes irodalmi hagyatéka az Izraeli Nemzeti Könyvtár birtokába került – közölte online sajtótájékoztatón a könyvtár vezetése hétfőn.

A magyar származású, 1939-ben, nem sokkal a második világháború kitörése előtt Palesztinába költöző irodalmárt Budapesten 1944. november 7-én a brit hadsereg Zsidó brigádja harcosaként végezték ki. A költő irodalmi hagyatéka mindeddig a családja birtokában volt.

Az archívum alapja a Szdot Jam nevű kibucban, utolsó otthonában halála után megtalált bőrönd tartalma, amelyhez a második világháború után Izraelbe költözött édesanyja hozzáadta az addig általa Budapesten őrzött fényképeket, első irodalmi próbálkozásait, utolsó verseit és üzeneteit.

David Bloomberg, az intézmény igazgatótanácsának elnöke a nemzeti könyvtár új szerzeményének fontosságát és Szenes Hannának az izraeli irodalomban betöltött jelentőségét méltatta.

Hezi Amiur, a gyűjtemény kurátora kiemelte Szenes Hanna egyszerre zsidó és magyar hazafiasságát, fájdalmát a nagyhatalmak első világháború utáni trianoni döntése miatt, valamint azt, hogy 1944-es perében vádlóinak is kijelentette, hogy ő az igazi magyar, és bírái árulták el valójában Magyarországot.

Rovatok