Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet írtak Polt Péternek, az Alexandra pénzét keresik

2020. december 9., szerda 17:23 | aznap frissítve

Eddig tartott a könyvesszakma türelme, most már választ követelnek.

A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége (MKÉSZ) nyílt levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek, amiért a szervezet és a könyvesszakma már négy éve nem tudja, hogy tűnt el az Alexandra Könyvesbolthálózat 2016. évi karácsony előtti teljes bevétele, amely a hazai könyvkiadók által legyártott könyvek eladásából keletkezett.

Galambos Ádám, a szervezet elnöke állítja, ez az összeg a koronavírus miatt még jobban hiányzik a magyar könyvkiadóknak.

Közel négy éve nem tudni, ki a felelős azért, hogy többtucatnyi magyar könyvkiadó szenvedett el jelentős veszteségeket – nem egy kiadó egyenesen a csőd szélére került – az Alexandra hálózatában eladott, de ki nem fizetett könyvei miatt – írja a szövetség nyílt levelében:

Négy éve olvassuk a sajtóban az ügy főszereplőinek egymásnak gyökeresen ellentmondó, egymást vádoló nyilatkozatait, miközben hivatalos részről semmilyen információ nem lát napvilágot.

– olvasható a levelében, melyben az MKÉSZ azt is írja, hogy ugyan bonyolult, szerteágazó bűnügyről van szó, az azonban elfogadhatatlan, hogy közel négy esztendő is kevés volt ahhoz, hogy a nyomozás befejeződjön, és kiderüljön, kik, mikor és hogyan tüntették el a könyvkiadók pénzét.

A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének (MKÉSZ) elnökeként, 30 hazai könyvkiadó képviselőjeként kérdezem Önt, hogyan lehetséges, hogy az utóbbi évtizedek legnagyobb könyvpiaci összeomlása, az ún. Alexandra-csőd óta eltelt immár közel négy esztendő óta a nyomozó hatóságoknak a mai napig nem sikerült bíróság elé vinni a többtucatnyi feljelentés alapján megindult, országos horderejű ügyet, amelyben több mint 100 hazai könyvkiadó veszített el összesen közel négymillárd forintot?

Így fogalmaz Galambos Ádám, aki szerint a legszomorúbb az, hogy miközben a kiadók többsége a túlélésért küzd, az Alexandra Könyvkiadó él és virul, sőt, a 2020-as karácsonyi időszakra közel 100 új könyvcímet jelentet meg.

Rovatok