Index Vakbarát Hírportál

Recept egy boldogabb újévhez

2020. december 31., csütörtök 19:15 | aznap frissítve

Január elseje a babonák, vagy Jézus körülmetélésének napja?

Amikor pedig eljött a nyolcadik nap, és körül kellett metélni, a Jézus nevet adták neki...

Egy idézet a Bibliából. Ha Jézus szülinapjához hozzáadunk nyolc napot, máris kijön a január 1. De aligha akad olyan szilveszterező, aki pezsgőspohárral a kezében ezen morfondírozna éppen akkor, amikor a Himnusz szól, vagy az államfő köszönti az új esztendőt.

mi most kivesszük a vallást az egyenletből, mert a szilveszteri és újévi szokásaink mind babona alapúak, aminek ugyebár nincs helye a keresztény kultúrában.

A népszokásokat vizsgálva pedig kiderül, sok fennmaradt, némelyek azonban alakultak, és rengeteg elfelejtődött. A karácsonyi szokásokról már beszéltünk, most foglalkozzunk inkább az év végi, illetve eleji hagyományainkkal.

A szilveszter éjjelről szinte mindenkinek beugrik a tűzijátékok képe. Ilyenkor a pirotechnika legpopulárisabb rózsái árasztják el az eget, bár idén a koronavírus miatt ez is másképp lesz.

Régen szilveszter éjjelén az óév elűzése miatt hatalmas zajt csaptak, hogy ezzel kergessék el a gonosz szellemeket, illetve azt tartotta a hiedelem, hogy éjféltájt az állatoknak meg kell fordulniuk, mert akkor lesznek következő évben termékenyek. Így a nagy kolompolás, csörgés és zúzás ezt a célt is szolgálta, hogy megrémítsék a karámokban békésen szunyókáló állatokat, hogy azok termékennyé forgolódják magukat.

Ebből a szokásból fejlődött ki a tűzijáték és a petárdázás.

Bár a petárdázás leginkább a kutyákat forgatja, csak épp kifelé az otthonukból, így a hangok őket űzik el a gonosz szellemek helyett.

De miket volt érdemes betartani a sikeres, boldog és gazdag új esztendő érdekében?

Az újév az az időszak, ami a legtöbb babonát és a horoszkóp gyenge jóslást hozta ki az emberekből, bár amilyen 2020-at zárunk, talán érdemes lenne idén mindent megcsinálni és betartani...

Borítókép: MTI Fotós: Balázs Attila

Rovatok