Index Vakbarát Hírportál

Fellázadtak az olasz vendéglátósok

2021. január 15., péntek 16:56

Dögöljön meg a kormány! Ezt a jókívánságot nem mi mondjuk, hanem az olasz éttermesek a Libero nevű olasz napilap 2021. január 15-ei címoldalán, akik „Io apro” vagyis „Én kinyitok” felkiáltással szerveztek mozgalmat, és a ma este 6-kor ki is nyitnak Olaszország-szerte. A lap azt is írja, senki nem hisz már a kormány ígéreteinek.

a mozgalomhoz Mintegy ötvenezer vendéglátós, étterem- és bártulajdonos csatlakozott.

Ez azt jelenti, hogy a korlátozásokat és a jelenleg érvényben lévő szabályozást figyelmen kívül hagyva ma kinyitnak az olasz éttermek, és nemcsak elvitelre szolgáltatnak, hanem az érintett vendéglőkbe és kávézókba be is lehet ülni – természetesen a megfelelő óvintézkedések betartásával: a megszokotthoz képest a távolság kétszer akkora az asztalok között. 

Az olasz vendéglősöknek mostanra fogyott el a türelmük,

ugyanis a három hónapja tartó bezárások miatt jelentős bevételtől estek el, már nem tudják eltartani családjukat, lehetetlen helyzetbe kerültek, ezért úgy döntöttek, mozgalmat szerveznek, és lesz, ami lesz, mától jöhet

Ellenállási mozgalmukat figyelemfelhívásnak is szánják, és egybeesik a fogyasztók vágyával, akik már egyre nehezebben nélkülözik kedvenc reggeli kávéjukat, déli tésztájukat, de legfőképpen azt a néhány jó szót és szociális adok-kapokot, ami ezzel jár. Hiába az előző hullám tragikus tapasztalata,

a világ egyik legszociálisabb és legösszejáróbb népe nem bírja tovább, hogy legfőbb élvezeteiről LEMONDJON.

Ezek ugyanis nemcsak az életük, de személyiségük részei is. Dolce vita italiana.

Én kinyitok és csatlakozom a mozgalomhoz – mondja Maurizio Porta, a torinói Blues Cafe tulajdonosa egy videóban –, mert a kormány támogatása sajnos nem elég, ennünk pedig kell. Nem lopok, csak dolgozni szeretnék, ahogy a képviselőház előtt a politikusok köré zsúfolódó újságírók is teszik. A vírus nem attól terjed, hogy most kinyitunk, hiszen három hónapja zárva vagyunk, és továbbra is jelen van. A szabályokat természetesen betartjuk, viszont enni szeretnénk a családommal, és a költségeinket is fizetni kell, például a pénztárgépét, aminek használatára az állam kötelez, és amit sajnos nem dolgozva nem tudok fizetni.

A mozgalom résztvevői a lakosság pozitív hozzáállását remélik. Természetesen nem minden bár- és étterem-tulajdonos csatlakozott az „Io apro”-hoz, az akció inverzére építő „Io non apro”, vagyis „Én nem nyitok ki" mozgalom tagjai azt mondják, ők inkább betartják a törvényeket. Attól tartanak, ha a vírus tovább terjed, vagy újabb gócok alakulnak ki a nyitás miatt, akkor a szektor végképp lehúzhatja a rolót.

Az újranyitási mozgalmat Matteo Salvini korábbi miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga vezetője is támogatja.

Az újranyitók természetesen tisztában vannak azzal, hogy a büntetést reszkírozzák: az egyik vendéglős szerint ez 280 euró, de ennek dacára a nyitás és a tiltakozás mellett kardoskodnak. Azok az éttermek, amelyek részt vesznek ebben, honlapjukon az #Io apro hashtaggel jelzik bátorságukat. A legtöbben Emilia Romagna, Marche, Lombardia és Toscana régióban csatlakoztak.

Az Index egyik olaszországi informátora elmondta, úgy tudja, az eset miatt erősebb rendőri ellenőrzés várható, ugyanakkor a hatóságok nem hagyják a szabályok áthágását. A lánglelkű olaszok nincsenek egyedül. Ahogy azt korábban megírtuk, a lengyelek is hasonló megmozdulásra készülnek.

Olaszországban él? Küldje el tapasztalatait az #Io apro napról az ugyelet@index.inda.hu címre.

(Borítókép: Csontváz egy éttermi asztalnál a lezárások elleni tiltakozásként Rómában 2020. október 28-án. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok