Index Vakbarát Hírportál

Viselkedj! És közben légy önmagad!

2021. január 22., péntek 15:18

Vannak emberek, akik abból élnek, hogy úgynevezett megmondókönyveket gyártanak szakmányban, más embereknek megmondják, hogyan kell élni, boldogulni, gyereket nevelni, viselkedni, boldognak lenni, egyáltalán, valahogy átgázolni az élet sűrűjén. És még többen vannak, olvasók, akik vevők ezekre. Richard Templar (írói álnév) is a fentiek közé tartozik, s már magyarra is lefordították jó néhány opusát: írt már a karrierépítés, a gyereknevelés, a szerelem, sőt az élet témakörében is kiokosító kiskátékat. (Ha egy biznisz beindul...)

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent új mű ezúttal az örök slágert, az emberi kapcsolatok végeláthatatlan tematikáját húzza elő. Mint a korábbi könyvekben, itt is 100 szabály van. Van köztük munkahelyi, gyereknevelési, mindennapi életszituációs, mindenféle példa, lényeg, hogy a helyzet, a konfliktus, az eset vagy a keletkezett érzelem két ember közti érintkezésben, kapcsolatban merül fel.

A mű célja egyfajta eligazítás nyújtása emberi kapcsolataink hálójában,

ahol mindenki jön a saját feltételrendszerével, saját elvárásaival és leginkább saját személyisége jól berögzült szerkezetével, és ezt ereszti rá az őt körülvevőkre, miközben maga is próbál eligazodni az őt körülvevők személyiséghálójában.

Az emberi kapcsolatok szabályai nem pszichológiai, pláne nem tudományos mélységű, ilyen igényt nem is fogalmaz meg, inkább a személyes életből, egyszerű, a szerző által átélt helyzetekből veszi példáit az egyes tételek alátámasztásához, bár ugyanazokat a tételeket más helyzetekre is rá lehet húzni.

Vannak olyan alaptézisek a könyvben, melyek tulajdonképp újszerűnek tűnnek, vagy épp vitatkoznánk velük, de onnan nézve végül is egyet lehet érteni a szerzővel. Például, hogy

Van az a kategória a bölcsességtengerben, ami azért újdonságot is tartalmazhat:

És van a megszívlelendő:

Szóval ilyen és ehhez hasonló pontokat tartalmaz, alapvetően hasznos és élvezhető könyv a mi Richardunké. És nem is visz félre. Ne szabályrendszerként kezeljük, inkább afféle elmélyedésnek az emberi lélek és viselkedés útvesztőiben.

Borítókép: MTI Fotós: Vasvári Tamás

Rovatok