Index Vakbarát Hírportál

Blaha Lujza is megszólal a Széchényi Könyvtár online adatbázisában

2021. január 25., hétfő 15:40

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé. Az érdeklődők a legendás színésznőt, Blaha Lujzát is hallhatják − tájékoztatta az MTI-t az intézmény.

Az MTI értesülései szerint az adatbázis-szolgáltatás több mint 150 órányi archív hanganyagot tesz közzé az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából. Az eddig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumanyag hat évtized magyar vonatkozású hanglemeztörténetét öleli fel: 

magyar szerzők műveit és magyar előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek az 1904 és 1962 közötti időszakban jelentek meg hazai gyártású vagy külföldi lemezeken.

Az összeállításban prózai hangdokumentumok (mesék, korai kabarék, klasszikussá vált jelenetek) is helyet kaptak, de elsősorban a különböző zenei műfajokra (operett, sanzon, tánczene, katonadal, korai dzsessz, magyar nóta, népzene, klasszikus zenei hanganyagok) koncentrál. Elérhető továbbá több korai, akusztikus hangrögzítési eljárással rögzített felvétel is, köztük a legendás Blaha Lujzával készült 1902-es hanganyagok.

Az adatbázisban többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre.

Rovatok