Index Vakbarát Hírportál

Zuglói civilek válasza Baánnak: színházat és galériát sem akarnak a Ligetbe

2021. január 27., szerda 09:46

A Civilzugló Egyesület 2014-óta tiltakozik a múzeumnegyed-projekt ellen – olvasható Várnai László Indexhez eljuttatott levelében, amely a Baán Lászlóval készült Index-interjúra reagál. 

Hangsúlyozzák, hogy a Városliget zöldterületének, épített infrastruktúrájának, burkolatainak, padjainak, közvilágításának, mellékhelyiségeinek megújítása ellen sosem tiltakoztak. Látják, hogy

a felújításoknak örülnek az itt élők, és sokan használják az új játszóteret, a futókört, a sportpályákat, a Rózsakertet, a felújított Olof Palme-házat és a botanikus kertet. Kérik, hogy e felújításokat folytassák a Liget többi részén is,

de új épületet már ne emeljenek, fogadják el a fővárosiak akaratát, és kompromisszumként az eddig épült épületek befejezését.

Az Indexhez eljuttatott közleményük kitér a Civilzugló Egyesület Múzeumi Negyeddel kapcsolatos tiltakozásai történetére, amely 2014-óta tart:

Mi adtuk át Baán úrnak a 20 000 tiltakozó fővárosi aláírását, vitatkoztunk vele a parlament kulturális bizottságában, mi szerveztük a Fogadj örökbe egy fát! és a parlament elé vonulós Megvédjük Budapest fáit! demonstrációt, mi szerveztük a Ligetvédőkkel a Hősök terei tízezres demonstrációt, és a mi tagjaink és a Ligetvédők ellen folyik bírósági eljárás, mert mi – ellentétben a főpolgármesterrel – ténylegesen oda is láncoltuk magunkat, amikor sorra lesöpörték a szakmai érveket, és már nem volt más mód a tiltakozásra. És emlékezhetnek, a mi egyesületünk adta be és nyerte sorra a pereket, semmisítették meg sorra az építési engedélyeket, mert a hivatalok még a kevés megmaradt környezetvédelmi építési törvényt sem tartották be.

Az egyesület problémásnak látja a következőket:

Mindezért oktalannak és

fölöslegesnek tartják az Új Nemzeti Galéria, az Innováció Háza megépítését,

amely a Városligetbe turisták százezreit hozza. Egy új gyerekszínháznak is lehet jobb helyszínt találni. A zsúfolt hatodik, hetedik kerületben élőknek fontos, hogy a Ligetnek legyenek csendes, kiserdőszerű részei. A frissen rendbe tett részek intenzívebb használatából kiderült, hogy ez a békésen sétáló, csendes funkció e területeken elveszett – zárul a közlemény.

(Borítókép: Várnai László a Civilzugló Egyesület elnöke 2016. március 18-án a Városligetben. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok