Index Vakbarát Hírportál

Cziffra György zongoraművészre emlékezik a világ

2021. február 1., hétfő 18:53

Müpa, Zeneakadémia, Filharmónia Magyarország, Magyar Művészeti Akadémia, Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium, a brüsszeli Bozar, a svájci Victoria Hall.

Idén mindenhol koncertekkel, előadásokkal emlékeznek az 1994-ben elhunyt Cziffra György zongoraművészre, aki emlékévet kapott századik születésnapjára. Ahogyan az MTI is megírta, Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője az M1 csatornán számolt be arról, hogy az emlékév határtalan összefogás eredménye. 

A felsorolt intézetek mellett a megemlékezésben a legnagyobb zenekarok és legelismertebb művészek is részt vesznek.

Olyan művészeket hívtak meg, akik azt a Liszt Ferenc-i örökséget képviselik, amelyből Cziffra György is táplálkozott: ez a romantikus gondolkodásmód, az érzelemorientált előadói eszköz.

Balázs János azt is elmondta, hogy a fesztivál részeként

február 11–14. között Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) tart ingyenes mesterkurzusokat.

A szervezők az emlékévet nyitó fesztivál korábban meghirdetett koncertjeit a járványügyi helyzet lehetőségei szerint újratervezték. A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online ingyenes eléréssel, amelyeken fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt.

A Cziffra Fesztivál és egyben a Cziffra György-emlékév virtuális nyitóeseményét a Zeneakadémia nagyterméből közvetítik Cziffra öröksége címmel, február 9-én. Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek – Cziffra egykori tanítványai – zongorajátékuk mellett felidézik emlékeiket és azt a zenei szellemiséget, amelyet a mestertől útravalóul kaptak. Az esten közreműködik Balázs János zongoraművész, az emlékév művészeti vezetője, a házigazda Bősze Ádám zenetörténész lesz.

A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Mintegy száz esemény valósul meg itthon és külföldön, világhírű művészek részvételével. A tervek szerint itthon hamarosan az alábbi eseményeket követhetjük figyelemmel:

Rovatok