Index Vakbarát Hírportál

Palóc kacaj, avagy a YouTube-on találkozik humor és minőség

2021. február 26., péntek 10:38

Gyerekkori barátság, támogató közeg, hasonló érdeklődési kör és humorérzék összetevőiből született meg a Palóc Videotéka YouTube-csatorna, ami a magyar piacon kiemelkedően magas színvonalon szállítja a mókás, mégis mindig valamilyen aktualitásra, társadalmi jelenségre reflektáló kisfilmeket.

A videók mögött két balassagyarmati fiú, Kovács Domonkos és Cseh Lóránt áll.

Még 2008-ban találkoztak egy helyi színjátszókörben. Filmek iránti rajongásuk hamar erős szövetséget kovácsolt köztük, aminek eredménye egy egész estés amatőr játékfilm lett, de ez két ambiciózus, akkor még csak tizenöt éves fiútól nem meglepő. Forgatókönyvekbe álmodott elképzeléseik sokáig meghaladták filmkészítői felkészültségüket, ám sosem féltek nagyot álmodni, és évek kemény munkájának köszönhetően tudásuk szintje rohamosan közelített képzelőerejük világához.

Videóik szerteágazó témákban készülnek, változatosak, tele izgalmas elemekkel. Forgattak már őszinte mekis reklámot, öreg kritikusokat megszégyenítő szakmaisággal készítettek beszámolót a Star Wars befejező részéről, ami után megmutatták azt is, hogy kezdett új életet egy magyar kisvárosban az új trilógiából ismert közkedvelt droid, BB8.

Készítettek előzetest a Kontroll második részéhez, illetve GTA-stílusban videót, ami karanténra vonatkozó küldetésekből állt.

A kisfilmek mindegyike szépen fényképezett, profin vágott, a hangkeverés is rendben van, a történetek eredetiségéről pedig már beszéltünk. De ami külön feltűnő, hogy ezeket a videókat meglepően sok helyszínnel, eszközzel, jelmezzel és szereplővel pakolják tele. Ahogy a fiúk fogalmaznak:

Balassagyarmat ilyen szempontból tökéletes, mert elég nagy ahhoz, hogy sok változatos helyszínt találjunk, de elég kicsi, hogy bárhová könnyű legyen elintézni egy forgatást. Mindenki ismer mindenkit, az emberek segítőkészek és támogatnak a kezdetektől fogva. Legyen szó arról, hogy autót kell felgyújtani, füstbombát beszerezni Szlovákiából, 1956-os fegyvereket és oldalkocsis motort intézni, vagy akár lebeszélni egy forgatást Vármegyeháza pincerendszerében. Nem beszélve azokról a rokonokról és barátokról, akik szerepelni vagy a forgatásra segíteni jönnek el a mai napig. Nélkülük nem sokra mennénk.

A YouTube-ra feltöltött videókkal szórakoztatni akarnak, de minden rész görbe tükröt is tart a nézők felé. Egyik videójukról már mi is írtunk: abban összeesküvés-elméletek és álhírek hadából építettek fel humoros kisfilmet, Maszkellenes liga címmel.

Nem is olyan régen pedig a Jó palócok a kolera idején című videójukban azt mutatták meg, milyen lett volna a napi vlog egy Mikszáth-novella elemeivel fűszerezve. Persze egy forgatás a rengeteg segítő kéz mellett sem könnyű, főleg, ha az írók a főszereplő színészek, operatőrök, gyártásvezetők, cateringesek, fuvarozók és még a fáklyakészítő kellékesek is.

A palóc népviselet és az autentikus 1800-as évekbeli helyszínek beszerzése még hagyján, de a januári mínuszokban nem volt kellemes forgatni. Ráadásul egy százéves csizma már annyira nem kényelmes, főleg, ha két mérettel kisebb, mint a lábunk. Az időjárás miatt többször kellett elhalasztani a forgatást, illetve egyszer elakadtunk a sárban, a kocsit egy helyi srác segített kihúzni, viszont így szürkületkor lekéstük azt az egy órát, amiben forgatni tudtunk volna. Ezen a ponton úgy éreztük, hogy Mikszáth Kálmán szelleme megátkozta a videót.

A fiúk mindketten filmes egyetemi képzésen végeztek, és Springa Studio néven közös videós vállalkozást üzemeltetnek, hiszen ahogy fogalmazták:

A YouTube-milliárdokból csak Ferrarira telik, valamiből meg is kell tankolni.

Borítókép: Palóc Videotéka

Rovatok