Index Vakbarát Hírportál

Totális háború Meghan Markle és az udvar között

2021. március 5., péntek 19:56 | aznap frissítve

A kékvérű brit sarj, Harry herceg, és a színésznőként elhíresült amerikai Meghan Markle 2018 májusában kötötték össze a homlokegyenest eltérő életüket. Pár hónapba sem telt, az indulatok máris a tetőt csapkodták. A pár és az uralkodói család közötti ellentét a napnál is világosabban kezdett előtörni a sötétség bugyraiból.

Vasárnap mutatják be Oprah Winfrey interjúját Meghan Markle-lel és Harry herceggel, akik először beszélnek részletesen arról, miért fordítottak hátat a brit királyi családnak. A beszélgetést nemhogy vihar előtti csend, hanem igazi kommunikációs szőnyegbombázás előzi meg.

Meghan Markle a palotát gyanítja annak hátterében, hogy a héten több volt beosztottja is zaklatással vádolta meg. Az udvar környezetéből pedig olyan információk szivárogtak ki, hogy a királyi család a nemrég szívműtéten átesett Fülöp herceg egészségi állapotára hivatkozva próbálta elhalasztatni a botrányosnak ígérkező interjú bemutatását. De miként fajult idáig a hercegi pár és az udvar közötti viszály?

A Guardian összeszedte a háború legfőbb állomásait:

2019. március: A Buckingham-palota bejelentette a friss házaspár, Harry sussexi herceg és Meghan sussexi hercegné új udvartartását és hivatalos címét. II. Erzsébet királynő engedélyezte, hogy a pár egy saját személyzettel működtetett hivatalt létesítsen a Buckingham-palotában, ezzel elkülönítve Harryt és Meghant a cambridge-i hercegtől, Vilmostól és annak családjától. Egyes beszámolók szerint az ifjú pár kérvényezte, hogy ne a palotában legyen az irodájuk, de ezt a kérést elutasították. 

2019. június: A hír, miszerint Harry és Meghan az udvartól külön utakon jár, hamar elterjedt. A herceg és hercegné saját alapítványt szerettek volna létrehozni, és el akartak szakadni a Royal Foundationtől (királyi alapítvány), no meg persze a cambridge-i hercegi pártól. Az új irányvonal, amelyet Harryék követni kívántak, szeptemberben kitudódott. Az új, Sussex Alapítvány néven futó szervezet a fenntartható utazásra kívánta felhívni a figyelmet, valamint elősegíteni annak feltételeit. 

2019. október: Meghan az ITV-nek adott interjúban elmondta, hogy már a herceggel való házasságkötés előtt figyelmeztették őt, a brit média tönkre fogja tenni az életét. Ez volt az a bizonyos beszélgetés, amelyben az interjút készítő riporter, Tom Bradby (Harry herceg régi barátja) őszintén érdeklődött a hercegné fizikai és lelki állapotáról, hogylétéről. A beszélgetés meggyőzte az embereket, hogy Meghan is Lady Diana sorsára jut(hat).

Köszönöm, hogy megkérdezted, mert nem sokan érdeklődnek afelől, hogy jól vagyok-e...

Meghan azt is elmondta, nagyon belefáradt abba, hogy alkalmazkodjon ahhoz a bizonyos rideg, brit stílushoz, amely az ember belsejét teljesen tönkreteszi. 

2020. január: Várható volt, mégis váratlanul érte a világot, amikor Harry és Meghan bejelentette, hogy visszalépnek az uralkodói feladatkörüktől. A döntést azzal indokolták, hogy pénzügyileg függetlenedni szeretnének a családtól. A pár sokat gondolkozott azon, meglépjék-e, amit elterveztek.

A Buckingham-palota által kiadott nyilatkozat némileg eltérő színben tüntette fel az esetet. Úgy fogalmaztak, a tárgyalás a hercegi párral még mindig folyamatban van, és bár megértik a döntést, ezekben a bonyolult ügyekben csak hosszú tanácskozás után születhet határozat. 

A BBC szerint a királyi családot érzékenyen érintette a bejelentés, hiszen Harry és Meghan korábban semelyik családtaggal nem tárgyaltak a személyes terveikről, tehát tulajdonképpen szándékosan félrevezették a Buckingham-palotát.

A krízis közepette a királynő csúcstalálkozót hívott össze Sandringhamben, hogy megvitassák, az új helyzet milyen változásokat hozhat a sussexi család életébe (elsősorban az anyagiakat és a pár finanszírozását tekintve). A találkozó előtt a cambridge-i herceg elkeseredettségét fejezte ki az ügyben. A testvérek innentől „különálló egységként” tekintettek magukra, de Vilmos herceg elmondta, reméli, hogy az ügy egyszer megoldódik, és a királyi család ismét egy csapatként dolgozhat tovább. A csúcstalálkozón azonban nem jutottak dűlőre...

Bár azt akartuk, hogy továbbra is teljes jogú tagjai maradjanak a királyi családnak, tiszteljük és megértjük a kívánságukat. Önálló családként kívánnak élni, miközben szeretnének az én családom megbecsült tagjai is maradni

– mondta a királynő.

A jelentések azonban ismét eltértek a személyes beszámolóktól. A hercegi pár azt a hírt kapta, hogy nem képviselhetik tovább a királynőt, vagyis nem élhetnek kétlaki életet. Harry és Meghan nem akarta, hogy felülvizsgálják azt az egyezményt, amit korábban aláírtak. A herceget elszomorította, hogy le kell mondaniuk a királyi teendőkről, de elmondása szerint nem maradt más választásuk. 

2021. február 

Mivel a koronavírus-járvány tovább lassította a „Sussex márkanév” kiépítését, a Los Angelesben élő pár és a Buckingham-palota közötti ellentét ismét kiéleződött, ugyanis vészesen közeledett az egyezmény első évfordulója. A palota kijelentette, hogy a pár nem marad a királyi család dolgozó tagja. A sussexi család azonban elmondta, továbbra is elkötelezettek az egyesült királyságbéli feladataik iránt, hiszen a szolgálat mindannyiuk életének a része. 

Most akkor ki a hibás?

Az egy dolog, hogy Harry herceg az évtizedek során ráunt a csillogónak tűnő, mégis fakó királyi életre, ám Meghannak pár év is elég volt ahhoz, hogy besokalljon.

A hercegné – mármint Meghan – Katalin cambridge-i hercegnét, Kamilla cornwalli hercegnét, valamint Károly herceget is meggyanúsította azzal, hogy valótlan sztorikat szivárogtattak ki a sajtónak, miközben Harry felesége a királyi család egyenjogú tagja volt. Ilyen híresztelés volt például az, miszerint Katalin sírva menekül el Harry és Meghan 2018-as esküvői ruhapróbájáról. 

A híresztelés azt követően terjedt el, miután Meghan elvileg két személyi asszisztenst, valamint egy harmadik személyzeti tag önbizalmát is összezúzta. A The Times magazinnak adott interjúban egy korábbi segéd zaklatónak nevezte Harry herceg és Meghan hercegné viselkedését. Meghan tagadta a vádakat, szerinte a Buckingham-palotának az az érdeke, hogy befeketítsék a nevét. 

A palota bejelentette, vizsgálatot indít az ügyben, hogy kiderítsék, valóban érzelmi zsarnok-e a kegyetlen, a személyzetet „lesziszegő” nőszemély hírében álló Meghan. Bennfentesek szerint minimum tíz királyi segítő áll a palota rendelkezésére, akik a hercegné kegyetlenségét hivatottak bizonyítani. A személyzet túl régóta hallgat, és alig várják, hogy végre megszólalhassanak. 

Nemcsak Meghanról, hanem a hercegről is kiszivárogtak híresztelések. Harry egyszer például ráüvöltött a királynő öltöztetőjére, Angela Kellyre, amikor a nő Meghan esküvői tiarájának méretre szabásán fáradozott. Sőt, bennfentesek szerint a hercegi pár meg volt győződve róla, hogy a szürke zakós férfiak célja az, hogy kicsinálják a házaspárt.

A vizsgálat megelőzi a várva várt (amerikai idő szerint) vasárnap esti Oprah Winfrey-interjút. A műsort annak ellenére is leadják, hogy a 99 éves Fülöp herceg éppen egy szívműtétből lábadozik. A palota elmondása szerint semmiféle ellentétes hangvételű kampány nem készül a televíziós beszélgetés megjelenése előtt.

Az Egyesült Királyságot megosztja az interjú híre. Sokak szerint illetlenség leadni a beszélgetést Angliában, miközben az uralkodó férje lábadozik. A királynőt is méltatni hivatott beszélgetés azonban, ha nem kerül adásba, akkor is eljut a néphez, tehát a brit televíziócsatorna komoly döntés előtt áll: Harry és Meghan, vagy Erzsébet és Fülöp? 

(Borítókép: A brit uralkodócsalád 2018. július 10-én. Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary)

 

Rovatok