Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a Vígszínház etikai kódexe

2021. március 9., kedd 06:17

A dokumentum elősegíti a biztonságos munkavégzést, illetve hivatalos utat nyit a panaszok kivizsgálása előtt.

A színházi világot az elmúlt években több botrány rázta meg, többek között napvilágot láttak hatalommal való visszaélésre, zaklatásra és szexuális zaklatásra irányuló vádak is.

A problémát az egyéni történetek és csoportos bejelentések kivizsgálása mögött pedig az a fő hiányosság jelentette, hogy

egy színházban sem volt írásba foglalva, hogy pontosan mi minősül hatalommal való visszaélésnek, zaklatásnak, illetve szexuális zaklatásnak.

És akkor még csak a fogalmak tisztázásánál tartunk, ami mit sem ér egy olyan eljárási rend nélkül, amely hivatalos formában rögzíti, hogy ha bárki ilyet észlel vagy tapasztal, kinek kell jelentenie a problémáját. Harmadik körben pedig a probléma megfogalmazása és bejelentése után szükséges egy hivatalos dokumentum, ami pontosan leírja lépésről-lépésre, hogyan kell kivizsgálni a beérkező panaszokat.

Ezt az összetett problémát igyekszik megoldani és kiküszöbölni a budapesti Vígszínház napvilágot látott Etikai Kódexe és Eljárási Rendje, amit többhavi munkát megelőzve készítettek el ügyvédek, a Biztonságos Terek Alapítvány, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa bevonásával.

Egy ilyen dokumentum azért nagyon fontos, mert nem csak azt előzheti meg, hogy bárkit bármilyen hasonló jellegű sérelem érjen a munkahelyén, hanem azért is, mert a színházi munka erős hierarchikus működése hosszú évtizedek során normalizált rengeteg olyan káros viselkedési formát, amit sok elszenvedő a létrejött produktum érdekében hajlandó volt elviselni, vagy esetleg tisztában sem volt azok problematikus jellegével. Emellett sok abúzus személy pedig azért alkalmazta ezeket a módszereket, mert maguk is ebben szocializálódtak.

Ahogy Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója fogalmaz az intézmény hivatalos közleményében:

Az előzmények ismeretében a szakmában és az egész világban zajló folyamatok miatt fontosnak tartottuk, hogy létrejöjjön egy ilyen dokumentum. Egy tiszta keretrendszer önmagában visszatartó erő. Ki-ki tudja, milyen következményekkel jár a normák megsértése.

Érdekes kettősség, hogy a fent említett dokumentumok leírása főként a Vígszínházban is kirobbant zaklatási botrányok miatt kerültek napirendre, viszont ezeknek a múltbéli hiányában még mindig nem egyértelmű, hogy például Eszenyi Enikő sértett volna bármilyen szabályt.

Annyi biztos a bárki számára elérhető dokumentumok alapján, hogy ha most történne a Vígszínházban hasonló eset, akkor a vádak egyértelműen a zaklatás és hatalommal való visszaélés kategóriájába tartoznának, viszont lenne egy hivatalos út, ahogy ezeket a bejelentéseket ki kéne vizsgálni, az eljárás alatt pedig mindenkit megilletne az ártatlanság vélelme. Ám ha a teljes képet nézzük, talán meg sem történtek volna a panaszolt események, hiszen mindenki az Etikai Kódex ismeretében és elfogadása mellett dolgozott volna a teátrumban.

Az etikai eljárási rend célja tehát, hogy definiálja az etikus viselkedés keretrendszerét, és lehetőséget biztosítson a problémás helyzetek tisztázására, kivizsgálására. Ez a panaszt tevőnek vagy tevőknek, illetve a vádakkal illetett személynek is egyaránt fontos, hiszen mindenkinek sokkal tisztább lesz a helyzete, ha ezeknek a mai napig lebegtetett ügyeknek a végére pont kerül.

Rovatok