Index Vakbarát Hírportál

Közel hetvenmillió dollárért árvereztek el egy digitális műalkotást

2021. március 11., csütörtök 19:26

Mintegy hetvenmillió dollárért (huszonegy milliárd forintért) kelt el egy digitális műalkotás a Christie’s csütörtöki árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat.

Az Everydays – The First 5000 Days című digitális alkotást az amerikai Mike Winkelmann, művésznevén Beeple készítette. A mű ötezer egyedi kép kollázsa, amelyeket egyenként készítettek naponta több mint 13 éven át.

A digitális műalkotásért 69 346 250 dollárt fizetett új tulajdonosa, ezáltal Beeple a három „legértékesebb” élő képzőművész közé került – közölte az aukciósház.

A digitális műalkotás egyediségét a blokklánciparban használt nem helyettesíthető token (NFT) szavatolja. Ez olyan, mint egy műalkotás eredetiségének igazolása, amely leírja, hogy honnan származik és ki az alkotó.

A nem helyettesíthető tokenek piaca az elmúlt hónapokban szárnyalt, mivel a befektetők megtakarításaikat arra használják, hogy az online térben létező dolgokat vásároljanak.

Múlt hónapban egy tíz másodperces videoklip a bukott Donald Trumpról, amelyet szintén Beeple készített, 6,6 millió dollárért kelt el a Nifty Gateway nevű NFT-piacon.

Rovatok