Index Vakbarát Hírportál

Magyar vibrátorgyárról szóló kisfilmet vetítettek volna, az egész lengyel filmfesztivált lefújták

2021. március 12., péntek 22:40

Felfüggesztettek egy filmfesztivált, a nemzeti filmarchívum igazgatója pedig lemondott két rövidfilm miatt Lengyelországban. Az egyik film egy kis Győr-Moson-Sopron megyei falu vibrátorgyáráról mesél hat percben, a másik témája a nők elleni erőszak – derül ki a Filmtett erdélyi magyar filmes portál cikkéből.

A Herstories néven március 4–8. között tartandó filmfesztivált Piotr Gliński kulturális miniszter tárcája fújta le a két kisfilm miatt. Egyikük a Weronika Jurkiewicz rendezte Vibrant Village (Vibráló falu), a másik Karina Paciorkowska animációsfilm-rendező You Don’t Have Distance című alkotása. Egy levél tanúsága szerint a nemzeti filmarchívum távozó igazgatója, Dariusz Wieromiejczyk megnézte és megvédte őket a kulturális miniszter előtt.

Egyszerűen a modern világban élő nők problémáiról szólnak. Nincs bennük semmi sokkoló, romboló vagy morálisan taszító. Számos fesztiváldíjjal kitüntetett alkotások. Kitartok a véleményem mellett, hogy az indulás előestéjén visszavonni a válogatást a nézők számára érthetetlen és imázsromboló gesztus lenne

– idézte a Gazeta Wyborcza, mit írt a távozó igazgató Piotr GlińskinekDariusz Wieromiejczyk kihallgatást kért és kapott a a kulturális minisztertől, a megbeszélésük után pedig lemondott.

Ami a Vibráló falut illeti, a hatperces kisfilmet itthon is levetítették, a magyar közönség a 17. Verzió Filmfesztiválon láthatta. Arról szól, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei kis faluban, Börcsön hogyan szerelik a vibrátorokat az asszonyok, amíg a férfiak az idejüket kocsmában ütik el.

Rovatok