Index Vakbarát Hírportál

Kiürül a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épülete

2021. március 14., vasárnap 20:36

A műtárgyak többségét már átszállították a Szabolcs utcai raktárbázisba – mondta a Néprajzi Múzeum főigazgatója az InfoRádiónak. Kemecsi Lajos elmondta azt is, hogy várhatóan jövő márciusra készül el és nyílik meg a múzeum új városligeti épülete.

A Néprajzi Múzeum 220 ezernél is több műtárgyból álló gyűjteményéből már több mint százezer darab elhagyta az intézmény Kossuth Lajos téri épületét, megközelítőleg húszezer darabot pedig már becsomagoltak.

Kiköltöztették már a teljes archívumot, amely több millió oldalnyi dokumentációt, százezernyi fotót, rendkívül érzékeny üvegnegatívokat, valamint Vikár Béla és Bartók Béla által a legkorábban gyűjtött, viaszhengeres módon hangrögzített anyagokat is jelenti. Ahogyan szintén átszállításra került a teljes szakkönyvtár, amely Európa legnagyobb vonatkozó néprajzi antropológiai könyvtára

– sorolta Kemecsi Lajos. A főigazgató arra is kitért, hogy miután egy költözés nem kifejezetten látogatóbarát szakmai esemény, így a Néprajzi Múzeum gyűjteményének átmeneti szálláshelyéül szolgáló Szabolcs utcai raktárbázisa akkor sem lenne látogatható, ha nem lenne járvány. A fő attrakciók természetesen a múzeum leendő főépületében, a Városliget szélén megvalósuló nagyépületben lesznek elérhetők a nyitás után.

Rovatok