Index Vakbarát Hírportál

Oscar-jelölés közelébe kerülhet a magyar Második kör

2021. március 22., hétfő 13:16

A Cleveland Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába jutott a Második kör. Holtai Gábor 18 perces kisjátékfilmje a Cleveland International Film Festival versenyprogramjába került, ami abból a szempontból lehet fontos, hogy a filmfesztivál Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik, vagyis a rövidfilm kategória nyertese felkerül arra a listára, amelyről a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket kiválasztják. 

A Második kör története egy olyan alternatív valóságban játszódik, amelyben a gyermekvállalást szigorú bürokratikus szabályok irányítják, a szülőjelölteknek többfordulós alkalmassági vizsgán kell átesniük. Kinga (Lovas Rozi) és Zsolt (Molnár Áron) bejut a második körbe, ahol nem várt nehézségekkel kell szembenézniük.

A film, amely a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült, és a premierje 2020 őszén a BuSho filmfesztiválon volt, nem először kelt nemzetközi érdeklődést: korábban már beválogatták a varsói filmfesztivál Shorts Special Selection programjába is.

Holtai Gábor rendező a jelölésről azt mondta, hogy 

a fesztivál széles körű partnerhálózatán keresztül, illetve Gábeli »Tami« Tamás fesztiválvezető áldozatos munkájának köszönhetően meghívást kaptunk Clevelandbe is. Az a tény pedig, hogy ha a szereplésünk itt díjjal zárul, akkor Oscar-jelölhetővé válik a film, egyelőre túl szürreális, megfoghatatlan. Reméljük a legjobbakat.

A Második kör producere Fülöp Péter, a forgatókönyvet Veres Attila jegyzi, az operatőr Szőke Dániel, a vágó pedig Kovács Éva Vica.

A Cleveland Filmfesztivál 2021. április 7-től 20-ig tart.

Rovatok