Index Vakbarát Hírportál

Ők a Libri irodalmi díj várományosai

2021. március 26., péntek 06:00

Elkészült a Libri irodalmi díjáért versenyző szerzők tízes listája. Májusig dönthet a zsűri, szavazhatnak az olvasók arról, ki kapja idén a szakmai és a közönségdíjat a hat férfi és négy női szerző közül.

Ötven kiadó 155 könyve felelt meg 2020-ban a Libri irodalmi díj nevezési feltételeinek. Idén februárban 212 neves közéleti személyiség szavazott arról, melyiknek adna ezek közül Libri irodalmi díjat.

A szavazók és a kiadói csoport által felkért szakmai bizottság döntése alapján kialakult tízes listából egy öttagú szakmai zsűri és a közönség választja majd ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A tízes lista:

A szakmai bizottság tagjai voltak többek között Al Ghaoui Hesna, Arató László, Barabási-Albert László, Bazsányi Sándor, Bárdos András, Bojtár B. Endre, Bombera Kriszta, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Danks Emese, Demeter Szilárd, Enyedi Ildikó, F. Tóth Benedek, Fáy Miklós, Fehér Boldizsár, Filipov Gábor, Finy Petra, Forgách András, Gazda Albert, Gyurkó Szilvia, Haász János, Jónás Vera, Kemény István, Kemény Zsófi, Király Júlia, Legát Tibor, Ott Anna, Sándor Pál, Szabados Ágnes, Vecsei H. Miklós és Zacher Gábor.

A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai:

Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója; Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja; Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató; Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség március 25-től május 2-ig szavazhat a Libri weboldalán.

Az irodalmi és a közönségdíjat májusban adják át.

Rovatok