Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd forinttal nőttek a magyar streamingbevételek

2021. március 26., péntek 22:00

Tavaly 7,4 százalékos növekedéssel 21,6 milliárd dolláros bevételt termelt a globális hangfelvételipar. A magyarországi digitális bevételek több mint egymilliárd forinttal, azaz 40 százalékkal nőttek, ennek köszönhetően a fizikai forgalom csökkenésével együtt is 23,8 százalékkal magasabb lett a 2020-as magyarországi hangfelvétel-kiadói bevételek összege, mint egy évvel korábban.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) pénteken tette közzé a magyar hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2020-ra vonatkozó statisztikáit. A közös jogkezelő szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményben adott hírt a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI – amelynek hazai képviselője a MAHASZ – napokban publikált éves jelentéséről is.

Az IFPI összegzése (Global Music Report) szerint az összesített nemzetközi hangfelvételipar immár hat egymást követő évben nőtt, 2020-ban 7,4 százalékkal. A rögzített zeneművek ezzel globálisan 21,6 milliárd dollárt termeltek tavaly. A pozitív elmozdulás kulcsa a streamingből, különösen az előfizetéses zenehallgatásból származó bevételek 18,5 százalékos növekménye. A hirdetéssel támogatott (ingyenes) streaming bevétel 19,9 százalékkal ugrott meg.

A 13,4 milliárd dolláros árbevétellel a streaming a teljes hangfelvételipar 62,1 százalékát teszi ki. A 2020-as év végén 443 millió fizetős felhasználó vett igénybe streaming előfizetést. Mint a jelentés figyelmeztet, a hangfelvételipar kumulált bevétele felívelőben van – főleg a digitális forgalmaknak köszönhetően –, ám a 2000-es csúcshoz és a 2013-as mélyponthoz képest ez még csak korrekció. Az igen ígéretes 2020-as bevételi adatok a 2007 és 2008 közötti értékekkel egyeznek meg – emlékeztet a közlemény.

Érdekesség, hogy a vinylek eladott mennyisége ugyan nagyjából stagnált, az összértékük mégis 11,68 százalékkal nőtt, a prémium termékek így láthatóan erősítették ezt a szegmenst. Az előző évhez képest a digitális forgalom több mint egymilliárd forinttal nőtt. A letöltésekből származó bevétel minimális növekedése mellett, a streaming folytatta az összértékben is igencsak hangsúlyos térnyerését és növekedését – összegez a MAHASZ 2020-as jelentése.

Rovatok