Index Vakbarát Hírportál

Felvette az ír állampolgárságot a Brexit miatt a kémregények mestere

2021. április 1., csütörtök 13:51

John le Carré, a tavaly elhunyt híres brit kémregényíró annyira kiábrándult Nagy-Britannia európai uniós kiválásának a megszavazásából, hogy halála előtt nem sokkal ír állampolgárságot szerzett.

David Cornwell, akit a világ John le Carréként ismer, felfedezte ír gyökereit, és megkapta az ír állampolgárságot, mielőtt 89 évesen meghalt – közölte a fia.

Nicholas Cornwell a BBC-nek elmondta, hogy elsősorban a modern Nagy-Britanniából való kiábrándulás és különösen a Brexit vezetett az ír állampolgárság kérvényezéséhez.

A Brexitet az író az 1956-os szuezi válsághoz hasonlította, amely megerősítette a posztimperialista Nagy-Britannia globális hatalmának elvesztését.

Kétségkívül ez a legnagyobb katasztrófa és a legnagyobb idiotizmus, amelyet Szuez megszállása óta Nagy-Britannia elkövetett. Senki nem hibáztatható, csak a britek, sem az írek, sem az európaiak

– hangoztatta korábban a Brexitről.

Az 1931-ben született John le Carrét a titkosszolgálatokkal nem csupán regényei fűzték össze, dolgozott a brit elhárításnak (MI5) és a hírszerzésnek (MI6) is.

Az MI6 ügynökeként a hatvanas évek elején diplomáciai szolgálatot teljesített Bonnban és Hamburgban, és bonni megbízatása idején kezdte el John le Carré írói álnevén irodalmi tevékenységét. Első regénye 1961-ben jelent meg Call for the Dead (Ébresztő a halottnak) címmel.

Rovatok