Index Vakbarát Hírportál

Új színházigazgató Szolnokon

2021. április 3., szombat 19:05 | aznap frissítve

Balázs Péter 14 éves igazgatói pályafutása után Barabás Botond Jászai Mari-díjas színművész lesz a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója – írta meg Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a közösségi oldalán. A fontos bejelentéshez méltón este 22.39-kor.

Az idén lejáró igazgatói posztra hárman adták be pályázatukat:

A színházat 14 éve igazgató Balázs Péter korábban az Indexnek elmondta, nem kíván újra pályázni, mert idős már, és úgy érzi, eljött az idő a távozásra.

Ahogy a Magyar Narancs megírta, Barabás Botond nemcsak a színházat 17 éve erősítő, Jászai Mari-díjas színművész, de a jelenlegi fideszes polgármester, Szalay Ferenc polgármester politikai tanácsadójának, Vörös Miklósnak a veje is, ráadásul kinevezésével még egy furcsa belterjesség jön létre: a színház jelenlegi sajtófőnöke Vörös Nóra (jelenleg már Barabás Nóra), Vörös Miklós lánya, aki 

így tehát férje igazgatói munkáját – amennyiben marad a színházban – sajtósként fogja segíteni.

A lap szerint a színházigazgatói pályázat elbírálása onnantól kezdve vált botrányossá, hogy az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának jobbikos elnökét minden előkészítésből kihagyták. Berényi Gábort meg sem hívták a pályázatokat elbíráló kilenctagú, úgynevezett szakmai bizottságba, ellenben bekerült két fideszes politikus, Fejér Andor alpolgármester és Rusvai Károly iskolaigazgató, aki egyébként az oktatási és kulturális bizottságnak csak az alelnöke. A jobbikos képviselő elmondta, végzettségüket tekintve egyiküknek sincs kompetenciája a feladathoz.

Barabás Botond, akinek színészi pályafutása a Szikora János által a Nemzeti Színház megnyitójára rendezett Az ember tragédiájával kezdődött, a színház honlapján így ír bemutatkozójában:

Balázs Péter igazgató úr jóvoltából minden területen kipróbálhatom magam, a táncoskomikustól a nagy drámai hősökig. Ezért nem tudok elég hálás lenni, és bátran merem állítani, hogy a Szolnokon eltöltött évek alatt nőttem fel és váltam igazán színésszé. Úgy érzem, hogy a város is befogadott, és talán meg is szeretett. Nem tudok úgy végigmenni az utcán, hogy ne kapnék egy kedves mosolyt vagy pár elismerő, kedves szót az itt élő emberektől. Szolnok már nemcsak egy város számomra, hanem az Otthonom is.

Kinevezése után Barabás így nyilatkozott a Szoljon.hu szolnoki hírportálnak: „Bízunk benne, hogy egy annyira színes, izgalmas és értékes színházat tudunk megvalósítani, ami nemcsak a szolnokiak, hanem a környéken élők örömére is szolgál majd, és reméljük, az egész ország figyelmét felkeltjük vele.”

Balázs Péter, aki június 30-áig még igazgatója a színháznak, korábban így nyilatkozott az Indexnek: „Remélem, az új igazgató ugyanúgy fogja szeretni a színházat és a társulatot, mint én. Itt szinte ugyanaz a társulat az elmúlt 14 évben, alig volt fluktuáció, és gyakorlatilag a színházban mindenkit a barátomnak mondhatok. Én mindig azt vártam a társulatomtól, hogy legyenek önállóak. Ahogyan Ford, az amerikai autógyár igazgatója: amikor elment nyaralni, a gyárat a részlegvezetőkre bízta. Ha valahol esett a színvonal, mire visszajött, az adott részlegvezetőt elbocsátotta.”

Kérdés, az új igazgató a fentiek fényében mennyire tud majd önálló lenni.

Rovatok