Index Vakbarát Hírportál

Itt a térré vált idő – rendhagyó Parsifal a járványról

2021. április 8., csütörtök 06:23

Kirill Szerebrennyikov orosz rendező távrendezésében mutatja a Bécsi Állami Opera Richard Wagner Parsifal című operáját, amely április 18-án lesz látható az Arte Concert internetes csatornáján.

Az előadás a pandémiának állított emlékmű – mondta az 51 éves rendező, kifejtve, hogy a világjárvány következményeként mindenki megtapasztalhatta az önmagával való szembesülést, a magára utaltságot.

A továbbra is érvényben lévő külföldre utazási tilalom miatt a tavaly feltételes szabadságvesztésre ítélt Szerebrennyikov a távolból, Moszkvából, élő videókapcsolat útján követi és vezeti a próbákat. Jelentőségteljesen, a Szerebrennyikov-féle Parsifal egy börtönben játszódik, ami – mint mondta – olyan metafora, amely tökéletesen visszaadja számára az opera „ez itt a térré vált idő” sorát. Értelmezésében Wagner operája elmélkedés arról, miként lehet összhangba hozni az értelmet és a világ metafizikai érzékelését.

Ez egy opera a csoda lehetőségéről

– mondta a rendező.

(„Itt a térré vált idő” – részlet a Parsifal első felvonásából)

A Parsifalt április 11-én veszik fel a Wiener Staatsoperben csaknem teljesen üres nézőtér előtt, Jonas Kaufmann-nal a címszerepben, és egy másik világsztárral, Elina Garancával Kundry szerepében, amelyben először lép fel a lett mezzoszoprán. A zenekart Philippe Jordan vezényli.

A rögzített előadást április 18-án streamelve lehet megtekinteni az Arte Concert televízió internetes csatornáján, előtte az osztrák közszolgálati média sugározza.

Rovatok