Index Vakbarát Hírportál

Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

2021. április 21., szerda 15:21

Egyszerre két esztendő irodalmi termését díjazta ismét a hazai sci-fi-közösség. Hogy a 2020-as és a 2021 díjak kiosztása idén miért csúszott egybe, annak az az oka, hogy változás történt a díj hátterében.

A Zsoldos Péter-díjat még 1997-ben az Avana Egyesület és Salgótarján Önkormányzata (ma már megyei jogú város) alapította, és a díjat Zsoldos Péter íróról nevezték el, a díjat odaítélő testületben a Zsoldos család mindvégig képviseltette magát.

A díjalapítók szándéka ez volt: 

A Zsoldos Péter-díj egy magyar irodalmi díj, amelyet évente ítélnek oda a science-fiction műfajban elért teljesítményért.

Az ugyan már korábban is előfordult, hogy egy-egy kategóriában (novella, kisregény, regény) az összetételében időnként változó, irodalmárokból, nyelvészekből, írókból, kritikusokból álló zsűri nem osztott ki díjakat, de 2019-ben jött a változás. Az egyesület erről honlapján a következőket írta: 

a Zsoldos család úgy döntött, hogy az egyesület által alapított díjat ők szeretnék tovább gondozni – a Zsoldos család tájékoztatása szerint – a Petőfi Irodalmi Múzeummal közreműködve. A bejelentés eléggé meglepett bennünket, hiszen a díjat mi alapítottuk, mi gondoztuk több mint 20 éven át. De tudomásul vesszük a Zsoldos család döntését, mivel úgy véljük, hogy Zsoldos Péter nevéhez, emlékéhez nem lenne méltó, ha az egyesület bármiféle igényt támasztana a díjjal kapcsolatban, így jó szülő módjára elengedjük a díjat, hogy az járhassa a saját útját.

Az Avana Egyesület 2020. április 23-án – a könyv és a szerzői jogok világnapján – új díjat alapított, Monolit-díj néven.

Az immáron új háttérrel rendelkező Zsoldos Péter-díj szakmai zsűrije (Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szabó István Zoltán irodalomkritikus és fordító, Szilárdi Réka pszichológus és irodalmár, Takács Bogi író) a Zsoldos Péter-díjat 2021. április 20-án, az író születésnapján adta át először, külön a 2019-es és a 2020-as év legkiemelkedőbb alkotóinak – immár műfordítás kategóriában is. 

A legfontosabb változás azonban érintette a zsánert is: a science fiction mellett a fantasy és a fantasztikum más területén megjelenő művek is nevezhetőkké váltak. A díjjal kapcsolatos szakmai döntéseket pedig már egy tanácsadó testület hozza, amelynek tagja Gaborják Ádám irodalmár, Szilárdi Réka és Takács Gábor kritikus. A díj irodalmi szervezetektől, kiadóktól és intézményektől független.

A szakmai zsűri döntése alapján

2020-ban ők kapják a rangos elismerést:

2021-ben őket jutalmazzák Zsoldos Péter-díjjal:

Az Index korábban már interjút készített Markovics Botonddal, az idei dupla díjat elnyerő íróval, amelyben a többi között így fogalmazott regényéről:

mindenki fiatalon, élete teljében szeretne halhatatlanná válni, nem pedig öregen, betegen vagy demensen. De tegyük fel, hogy a test nem öregszik, nem betegszik. Ám ki tudja, milyen állapotba kerül idővel a tudatunk? A lelkünk, a szellemünk. Hatszáz év múlva vajon vissza tudnánk emlékezni arra, mit is csináltunk 2020-ban? A legtöbb felnőtt arra sem képes, hogy részleteiben felidézze a gyerekkorát.

A fiatal íróval készült teljes beszélgetés elolvasható az Indexen. Az Avana Egyesület még nem osztotta ki a Monolit-díjat, de a nevezési határidő március végén már lejárt. A jelöltek között van Brandon Hackett Eldobható testek című regénye, illetve a friss Zsoldos Péter-díjasok közül Szélesi Sándor regénye a Mysterious Universe sorozatból, a Négykezes Plazmára és Energiavetőre. A Monolit-díjakat a 2021-es HungaroCon Országos Sci-fi Találkozón adják át.

Rovatok