Index Vakbarát Hírportál

Mit érdemelnek az oltásfinnyáskodók?

2021. április 24., szombat 14:37

Oltásirigység, menőbb és kevésbé trendi vakcinák, oltásfóbia – ezektől voltunk síkidegek ezen a héten. A podcastben mindenkinek azt üzenjük, menjen el oltakozni, és tudjuk le végre ezt a járványt. Beszélgettünk még arról is, vajon miért nem merünk kezet nyújtani egy nőnek, és nem szexista-e azonnal puszilkodni. Felmerült továbbá, mennyire idegesítőek a csajos Insta-posztok állandó szakzsargonjai.

A pandémiás helyzet igazi ideggyöngyszemeket termel ki. Vannak például azok az emberek, akik látványosan nem félnek a koronavírustól. Direkt hangoztatják, hogy ők bizony bátrak, mernek puszilkodni, mernek kezet fogni. Ők tökösebbek annál, hogy féljenek. Valószínűleg egyébként ezek az emberek paráznak a legjobban, vagy ha tényleg nem vakok, csak vakmerők, akkor az azért van, mert egyszerűen hülyék. Nem menő nem félni, nem betartani a biztonsági előírásokat.

A pandémiás helyzet másik izgalmas jelensége a vakcinairigység.

Megfigyeltük, és saját magunkon is érzékeljük, hogy az emberek osztályozzák az oltásokat. A Pfizer az abszolút legmenőbb, a Moderna baromi elegáns, hiszen ritka. Aki viszont Astrát kapott, az már kicsit kellemetlenebb, elég lakossági… A keleti vakcinák pedig egyenesen kínosak néhány ember számára. Forgatják a szemüket, húzzák a szájukat. Síkidegek vagyunk azoktól, akik oltásfinnyáskodnak. Nem szabad ezzel foglalkozni, egyszerűen el kell menni oltakozni, és legyünk túl a járványon minél hamarabb.

Egy kedves női hallgatónk írta nekünk, hogy ő azon húzza fel magát, hogy miközben a férfiak egymással kezet fognak, nőknek azonnal puszilkodni kell. Ez egyébként nekünk is konfliktusos, hiszen 

férfiként zavarba tudunk jönni, amikor egy nőnek kell köszönni.

Az etikett alapján ugye a nőnek kell előbb kezet nyújtania és először bemutatkoznia. A mai világban azonban már nem lehet tudni. Szabad-e például előre engedni a nőket az ajtóban, vagy ezzel már tárgyiasítjuk őket? Szexista, ha nem nyújtunk kezet egy nőnek, vagy éppen az sérti az etikettet, ha gondolkodás nélkül nekik szegezzük a tenyerünket? Talán 2021-ben meg tudjuk haladni ezeket a szokásokat, és a legjobb, ha mindenkit egyenlően kezelünk.

Szörnyülködtünk a tipikus Instagram-posztok alá írt kísérő szavakon.

„Szerelmusz”, „csajokkal”, „szeretem emberek”. Ezek az – általában női – Instagram-felhasználók barátnőik posztjai alatt hergelik egymást, „de gyönyörű vagy, gyűlöllek, annyira szép vagy”. Tipikus szóhasználat a „vibe-os” vagy a „vibe-olások”, ne adj isten, „vibe-olásokban”. Gyűlöljük azt is, amikor egy Insta-celeb elkezdi az élőzést, néhány másodpercet vár, majd azt mondja:

várok még egy percet, hogy kicsit többen legyetek.

Márkó ezen a héten egy ilyen posztot készített, az alatt írjátok meg, hogy titeket milyen Insta-nyelv idegesít a legjobban. A jövő heti adásban pedig átbeszéljük a legjobbakat.

Rovatok