Index Vakbarát Hírportál

Frankenstein-bélyeget rendelt a szlovéniai magyar művésztől a Brit Királyi Posta

2021. április 26., hétfő 13:12

Még tavaly februárban rendhagyó felkérést kapott Šinko Sabina szlovéniai magyar festőművész és illusztrátor. A Brit Királyi Posta (Royal Mail) hat eredeti illusztrációt keresett a klasszikus angol sci-fi és horror tematikájú ünnepi bélyegsorozatához, és Frankenstein ábrázolására Šinko Sabinát kérték fel.

A főként bábszínházi díszlettervezőként ténykedő művész izgalmas kihívásként fogadta a felkérést. Az általa tervezett bélyeg idén április 15-től immár a brit postahivatalokban is megvásárolható.

A Brit Királyi Postánál hosszú múltra tekint vissza a különböző tárgyú bélyegsorozatok kiadása. Az Egyesült Királyság összes bélyegtervét nyomdába kerülés előtt a mindenkori uralkodónak is jóvá kell hagynia. Így a lendvai művésznő alkotására, amely Mary Shelly klasszikus regényének állít emléket, maga II. Erzsébet királynő bólintott rá.

A kétlépcsős eljárásban a Brit Királyi Posta megbízásából először is egy ügynökség kereste meg a műveivel több neves webgalériában is jelen lévő alkotót.

A Brit Királyi Posta megrendelése, hogy fessek képet egy bélyeghez, igazán kellemes meglepetés volt. Frankenstein karakterének tanulmányozása rendkívül inspiráló volt számomra, mivel nagyon érdekes, többrétegű regényről van szó, amely még ma is aktuálisnak számít. Az általam értelmezett szörnykarakter nagymértékben a regény alakjára támaszkodik – aki magányos, csúnya, de csodálatos lelkű ember –, és nem a megfilmesített hollywoodi változatra

– nyilatkozta az alkotó a Népújság című szlovéniai magyar hetilapnak.

Rovatok