Index Vakbarát Hírportál

John Cena nagyon-nagyon sajnálja, hogy Tajvant országnak nevezte

2021. május 26., szerda 09:10

Nagyon szeretem és tisztelem Kínát és a kínai embereket, bocsánat a hibámért

– ismételgeti kínaiul John Cena volt pankrátor a Weibo kínai közösségi médiára feltöltött videójában, ahol kimondatlanul is azt a hibáját emlegeti, hogy egy interjúban véletlenül országnak minősítette Tajvant. 

A pekingi vezetés az egy Kína elve szerint saját területének, elválaszthatatlan részének tekinti Tajvant, és az utóbbi időben diplomáciai és gazdasági nyomást gyakorolt más országokra, légitársaságokra és külföldi vállalatokra, hogy a szigetre ennek megfelelően utaljanak. 

A kínai közösségi médiában felháborodást is keltett az internetrollok által már John Chinaként emlegetett filmsztár „hibája". 

John Cena a Kínában múlt héten debütált Halálos iramban 9-ben játssza a rossz fiút, és vélhetően a produkció bojkottjától tartva szánta rá magát a bocsánatkérő videó készítésére. A film egyébként 148 millió dollárt kaszált a múlt hétvégén a kínai mozikban – írja az ausztrál ABC News felülete. 

Kína az utóbbi időben gazdasági bojkottal torolja meg az országot főként az ujgurok elnyomása, a hongkongi demokráciapárti mozgalmak bedarálása és Tajvan fenyegetése miatti bírálatokat. Az NBA közvetítéseket például egy évig leállították Kínában, százmilliós veszteséget okozva a kosárlabda-ligának, mert Daryl Morey a Houston Rockets igazgatójaként közösségi oldalán Hongkongot támogató bejegyzést tett közzé. Az NBA nem győzött bocsánatot kérni, de egy ideig mindhiába. A kínai elvárásoknak való, megalázkodással járó megfelelést az amerikai gazdasági szereplők, így a filmgyártás által a South Park készítőit is megihlette, a bocsánatkérősdi jelenségét is megtrollkodta

Sokakat nem hatott meg John Cena esdekelése, volt aki a megbocsátás feltételéül azt követelte: mondja ki szépen, hogy Tajvan Kína része. 

A bocsánatkérés viszont sok amerikainál kivágta a biztosítékot, még a politikai körökben is. Marc Rubio republikánus szenátor például azt tweetelte:

Az a világ,  amelyben a Kínai Kommunista Párt irányítja, hogy az amerikaiak mit mondanak, már nem egy rémálomszerű jövőbeni fenyegetés. 

Rovatok