Index Vakbarát Hírportál

Romantikus magyar vígjáték premierjével nyit a veszprémi filmfesztivál

2021. május 27., csütörtök 19:19

Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezik meg a legújabb magyar filmes találkozót, a Magyar Mozgókép Fesztivált június 23. és 26. között. A hazai filmek új ünnepén öt kategóriában, nyolc helyszínen 84 magyar filmet láthatnak ingyen a filmbarátok. A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik.

Június 23-án az Így vagy tökéletes című romantikus vígjáték díszbemutatójával kezdődik Veszprémben a hazai filmek új ünnepe. Varsics Péter romantikus vígjátékában többek között Fekete Ernőt, Trokán Nórát, Lengyel Tamást, Thuróczy Szabolcsot és Hegedűs D. Gézát láthatják a nézők − jelentette be Prokopp Dóra, a fesztivál háziasszonya az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön Veszprémben.

Idén 120 éves a magyar film. Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, amely a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egyaránt. A korábbi filmszemlék és tévétalálkozók hagyományait folytatjuk, azzal az újítással, hogy minden műfajt egy fesztiválon ünneplünk. Több mint száz új alkotást neveztek, így a fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultathatja fel

– nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos reményei szerint a fesztivál néhány éven belül a filmes szakma nemzetközi találkozóhelyévé válhat. 

Ismertette a fesztiválhelyszíneket is: Veszprémben a várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriáskivetítőn lesznek láthatók a legújabb magyar filmek.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Mari előtt tiszteleg  Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmjének vetítésével, amelyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét.

Muszatics Péter programigazgató bejelentette, hogy a fesztiválon 15 mozifilmet – ebből négy premiert , öt tévéfilmet, tizenhat dokumentumfilmet  köztük két premiert , tizenhét animációs filmet, huszonhat kisjátékfilmet és öt moziklasszikust vetítenek. Köztük az ötven éve bemutatott Szindbád című remekművet, amelynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán kilencven éve születtek.

A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal-beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt. Ez utóbbihoz a város éttermeinek konyhafőnökei is hozzájárulnak, mivel különleges, a film és Krúdy Gyula előtt tisztelgő fogásokat kínálnak vendégeiknek.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet június 9-től a honlapon lehet megtenni. Az esemény záróünnepségén, június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

(Borítókép: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Rovatok